Следвайте ни

Кметът на Сопот отсрочва задължения на местната болница "Иван Раев"

viber icon

Кметът на община Сопот Деян Дойнов отсрочва задължението за данък върху недвижимите имоти на МБПЛ „Иван Раев“-Сопот“ ЕООД. То е  в размер на 59 706,41 лв. главница и лихва, отсрочката е  до две години. Кметът дава съгласие и за отсрочване на задължението за такса за битови отпадъци в размер на 145 380.56 лв. главница и лихва също за срок до две години. Решението трябва да бъде взето от Общинския съвет, съгласно закона. 

Болница „Иван Раев“ се превръща в кауза от първостепенно значение за община Сопот. Кризата с директорския пост и конкурса за избор на управител се задълбочава и от нелекото финансово състояние на здравното заведение, коментира кметът на Сопот.

В деловодството на община Сопот са постъпили писма от  управителя на болница "Иван Раев" д-р  Стефан Анастасов с молба за отсрочване на задължения за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за срок от 2 години.

Съгласно чл. 9а, ал. 5 от Закона за местните данъци и такси, разрешение за отсрочване или разсрочване на задължения за местни такси над 30 000 лв., се издава от кмета след решение на Общинския съвет. Чл. 4. ал. 7 от Закона за местните данъци и такси гласи че „Компетентен орган за отсрочване и разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лв. и при условие, че отсрочването или разсрочването се иска до една година от датата на издаване на разрешението, е кметът на общината, а в останалите случаи е общинският съвет“.

Към писмата от д-р Анастасов са предоставени и финансови и статистически показатели за дейността към 30.06.2021 г. От тях става ясно, че дружеството има и други задължения, не плащането на които може да доведе до прекратяване или спиране на основната му дейност.

С общи усилия, добра комуникация и финансова дисциплина състоянието на болница „Иван Раев“ може да бъде не само стабилизирано, но и подобрено значително, коментира кметът на Сопот Деян Дойнов.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?