Кметът на Сопот отсрочва задължения на местната болница "Иван Раев"

Кметът на община Сопот Деян Дойнов отсрочва задължението за данък върху недвижимите имоти на МБПЛ „Иван Раев“-Сопот“ ЕООД. То е  в размер на 59 706,41 лв. главница и лихва, отсрочката е  до две години. Кметът дава съгласие и за отсрочване на задължението за такса за битови отпадъци в размер на 145 380.56 лв. главница и лихва също за срок до две години. Решението трябва да бъде взето от Общинския съвет, съгласно закона. 

Болница „Иван Раев“ се превръща в кауза от първостепенно значение за община Сопот. Кризата с директорския пост и конкурса за избор на управител се задълбочава и от нелекото финансово състояние на здравното заведение, коментира кметът на Сопот.

В деловодството на община Сопот са постъпили писма от  управителя на болница "Иван Раев" д-р  Стефан Анастасов с молба за отсрочване на задължения за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за срок от 2 години.

Съгласно чл. 9а, ал. 5 от Закона за местните данъци и такси, разрешение за отсрочване или разсрочване на задължения за местни такси над 30 000 лв., се издава от кмета след решение на Общинския съвет. Чл. 4. ал. 7 от Закона за местните данъци и такси гласи че „Компетентен орган за отсрочване и разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лв. и при условие, че отсрочването или разсрочването се иска до една година от датата на издаване на разрешението, е кметът на общината, а в останалите случаи е общинският съвет“.

Към писмата от д-р Анастасов са предоставени и финансови и статистически показатели за дейността към 30.06.2021 г. От тях става ясно, че дружеството има и други задължения, не плащането на които може да доведе до прекратяване или спиране на основната му дейност.

С общи усилия, добра комуникация и финансова дисциплина състоянието на болница „Иван Раев“ може да бъде не само стабилизирано, но и подобрено значително, коментира кметът на Сопот Деян Дойнов.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?