Следвайте ни

Кметът на Сопот иска заем, за да спаси сградата на бившето училище в Анево

viber icon

Сопот търси  близо 233 хиляди лева, за да довърши ремонта на  сградата на бившето училище в село Анево. Проектът на кмета  на общината Деян Дойнов е изоставеното школо да се превърне в многофункционална сграда, която да приюти кметството,  пенсионерския клуб, пощата, читалището, младежките дейности.

Още преди година общината спечели проект пред ДФ „Земеделие“ за ремонт на сградата, по Подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, от Мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от ПРСР (Програма за развитието на селските райони) за периода 2014-2020 г. Проектът на Община Сопот получи одобрение и финансиране.

Оказа се обаче, че одобрените от програмата дейности не обхващат всички строително-ремонтни работи, необходими за завършването на строежа и издаване на разрешение за ползвате съгласно ЗУТ (Закона за устройство на територията). Налага се извършването на допълнителни дейности, които не могат да бъдат финансирани по Програмата на ДФ „Земеделие“.

Кметът на община Сопот Деян Дойнов предлага решение на ремонта на бившата училищната сграда в Анево. За да бъде завършена сграда е необходимо осигуряване на допълнителни средства в размер на 232 567 лева. По предложение на Деян Дойнов необходимата сума може да бъде осигурена чрез общински дълг към Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ ЕАД. Като допълнение към съществуващия инвестиционен проект за ремонт и преустройство на сградата с тази сума ще бъде извършен и ремонт на двора, където ще се изградят детска площадка и осветена спортна площадка. Според предложението на кмета на Община Сопот срокът за погасяване на общинския дълг е 240 месеца с възможност за предсрочно погасяване без такса.

В духа на воденото от Община Сопот прозрачно управление в близост до гражданите се организира обществено обсъждане на предложението, което ще се проведе на 2 октомври от 17:30 часа на площада в с. Анево.

Училището в Анево е построено  през 1947 г. Повече от 10 години сградата беше необитаема, което се отрази силно негативно върху общото й състояние и конструкция, коментираха от администрацията. Редица сигнали от местните хора посочваха тежкото и опасно за преминаващите в близост състояние на сградата. Това наложи предприемането на спешни мерки, за да се осигури безопасността на хората и за да се съхрани конструкцията и изготвянето на дългосрочен план за реконструкция.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?