71

Кметът на Сопот иска заем от банка, за да спаси читалището

Гражданите на Сопот дадоха съгласието си общината да изтегли  кредит от банка, за да извърши важни ремонти и благоустройствени  дейности във Вазовия град и в прилежащото село Анево. Десетки жители на двете населени места подкрепиха с присъствието си и с изказванията си намерението на кмета на Сопот Деян Дойнов и неговия екип да реализират капиталовата програма в този размер и с тези проекти. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на предложение на администрацията за теглене на 750 хиляди лева заем от банка.

От редовните си срещи с вас знам кои са проблемите, които искате неотложно да бъдат решение, затова е необходим този кредит, посочи кметът на Сопот Деян Дойнов.

Процедурата налага първо местната общност да даде съгласието си за заема, а след това кметът да внесе предложението в Общинския съвет и ако съветниците разрешат, тогава да бъде поискан заема от банката. В своето управление екипът на Дойнов иска мнението на гражданите като организира публични обсъждания по всички важни общински въпроси, независимо дали процедурата го изисква, припомниха сопотненци по време на срещата.

При приемането на бюджета за 2022 г. съветниците гласуваха администрацията да поиска заем от 440 000 лева за ремонти и благоустрояване, въпреки предложението на кметския екип сумата да бъде 750 000 лева. Два гласа обаче не достигнаха предложението да бъде прието, припомни заместник-кметът Николай Новаков.  

Общината планира да бъдат решени няколко важни благоустройствени проблема в Сопот и Анево. Сред тях са изграждане на подпорни стени и паркинги в кв. „Сарая“ в Сопот, благоустрояване на двора на бившето училището в Анево, което вече е многофункционална сграда с кметство  и зали да клубна дейност, изграждане на паркинг в Анево и др. В тези намерения най-значимият проект е ремонт на покрива на читалището, който изисква между 250 000 и 350 000 лева.

Общинските съветници Анелия Бочева, Фратьо Куртев и Любомир Джапаров, както и гражданите Антоанета Цочева, Иванка Пранжева, Ганчо Пенчевски, Бойка Райчанова, подкрепиха категорично намеренията на кметския екип.

Читалището в Сопот е най-голямата и представителна сграда за културна дейност и събития в региона. Тя строена в края на 70-те години. През годините и обаче покривът бе съсипан от външни въздействия, а некачествен ремонт за 450 000 лева през периода 2013-2015 г. го довърши.  Сега дъждът вали директно върху сцената, във фоайето и в някои от залите. Ако не се ремонтира спешно и качествено, ще рухне цялата сграда, категорични бяха  участниците в срещата. През октомври 2023 г. ще има местни избори и тогава всички партии и кандидати ще търсят големия салон и зрителната зала за своите прояви, но ако сега не подкрепят предложението за кредит за ремонт, няма къде да си проведат кампанията, заяви Антоанета Цочева.

Предстои кметът Деян Дойнов да внесе предложението за кредит от 750 000 лева в Общинския съвет. В хода на общественото обсъждане десетки граждани заявиха желанието си да присъстват на това заседание на общинския съвет и предложиха то да се проведе във фоайето на читалището, за да може повече граждани да проследят работата и гласуването на общинските съветници. Общинските съветници от групата „Бъдеще за община Сопот“ ще внесат  искането на гражданите като предложение в Общинския съвет.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?