71

Кметът на Сопот и шефът на ОбС поискаха извънредна сесия за пострадалите от пожара

Осем общински съветници от 17-членния местен парламент в Сопот вчера напуснаха извънредното заседание като представиха мотивите си в писмена декларация.

Както "Марица" писа, според групата на бившия кмет Деян Дойнов и на местната коалиция "Заедно за и силна община" с Иван Неделев и Любомир Джапаров, извънредните сесии в Сопот замениха редовните, а причината за това е управляващите да не допускат изказвания на граждани и питания на общинските съветници от опозицията към кмета.

По повод скандала председателят на Общинския съвет Нели Пенева заяви пред „Марица“, че извънредната сесия  на 15 април се е наложила заради необходимостта на следващия ден, т. е днес, във фонд Социално подпомагане да бъде представен списък на пострадалите от пожара на 27 януари тази година, когато в Сопот горя таванско помещение на  голям жилищен блок. Фондът ще подпомогне с по 2500 лева всеки пострадал апартамент, ако списъкът бъде представен в срок, заяви Нели Пенева. Затова на 10 април тя обявила, че свиква извънредна сесия на 15 число същия месец. Дневният ред съдържаше 9 докладни, а неотложната беше под № 5.

Пенева посочи, че наистина от началото на този мандат има няколко заседания на ОбС, които са свикани като извънредни. Те са за избор на състава на постоянните комисии на Общинския съвет, за приемане на проектобюджета за 2023 г., за приемане на проектобюджета за 2024 г. А защо в своя мандат Дойнов искаше свикване на извънредни сесии,  заяви още Нели Пенева, която и тогава ръководеше Сопотския парламент.

Напускането на заседанието на ОбС бе демонстративно и тенденциозно, то е израз на политически амбиции, коментира кметът на Сопот Станислав Стоенчев. Поисках извънредна сесия заради докладната за пострадалите от пожара на 27 януари и още една докладна, която касае отношенията ни с РИОСВ. И по двете трябваше да се вземе решение в спешен порядък, допълни той.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?