49

Кметът на Сопот Деян Дойнов с голяма инициатива за Вазов

Духът и културата на днешния и на възрожденския Сопот излизат извън града, за да се превърне той в посланик на културната идентичност на България. Амбициозната идея  е на кмета на Вазовия град Деян Дойнов. В събота над 200 граждани на Сопот, както и десетки хора от Пловдив, но с родови корени в града на Вазов, се срещнаха пред паметника на Патриарха на българската литература в Пловдив, за да сложат началото на инициатива „Сопот извън Сопот“.

Сред участниците в проявата бяха доц. Григорий Вазов, проф. Боян Биолчев, доц. д-р Стефан Шивачев, актьорът Николай Урумов и много хора на духа и словото от Сопот, Пловдив и София. Събитията се водеха от Георги Бърдаров, носител на Вазовата награда за литература за 2022 г.

 

Днес Пловдив е Сопот, Сопот е Пловдив,  заяви в емоционално слово Деян Дойнов на  първото от поредицата събития "Сопот извън Сопот". Той подчерта, че проявата носи  идеята за възраждане на Вазовата България  като държавата на духа и словото.

 

Пред паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина в Пловдив историкът Стефан Шивачев представи връзката на Иван Вазов с Пловдив, където  той идва за първи път като ученик, но е съдбовно свързан с града завинаги. „Тук Вазов се докосва до голямата съкровищница на френската литература. През 1881 г. той изгражда свой дом в Пловдив. Тук  пише "Иде ли", "Немили недраги", "Чичовци" и "Епопея на забравените". По това време градът е столичен град на Източна Румелия. През същата година се основава научно дружество, което издава и свое списание "Наука" под редакцията на Вазов. Поетът живее тук до 1886 г., когато е принуден да замине за Одеса. Вазов сам казва, че неговият духовен подем най-много, ако не и изцяло, се дължи на Пловдив и го определя като негов втори роден град“, припомни Стефан Шивачев.

Още две личности от Сопот  по времето на българското Възраждане правят връзката между града под Балкана и Пловдив по-силна, това са Кирил Некратиев и хаджи Гьока Павлов, припомни по-късно писателят Георги Бърдаров. В зала „Арх. Борис Йолов“ в хотел „Тримонциум“ той представи пред участниците в събитието Сопот като град на будители и възрожденци. „Кирил Нектариев и Хаджи Гьока Павлов - личности, почти анонимни днес в българската история, са сред най-големите дарители за българското образование.Техният живот е описан от историка Стефан Шивачев в две книги“, припомни Георги Бърдаров.

„Сопот извън Сопот“ в Пловдив се превърна в празник. В него участваха  вокалните групи "Незабравки" и "Алмадин", и актьорът Николай Урумов със своята постановка "Лалугер".

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?