Следвайте ни

Кметът на община Брезово Христо Енков: Спазваме всички законни процедури за училището в Свежен

viber icon

Истинска буря се вихри в социалните мрежи след решението на Общинския съвет в Брезово да започне процедура за продажба на училището в Свежен, за което, както „Марица“ писа, има заявен инвеститорски интерес.  Противниците  на продажбата на училището обжалват решението на Общинския съвет, стана ясно от социалните мрежи.

Медията ни представи гледните точки „за“ и „против“  продажбата на сградата за учебен център, както и мотивите за това  решение  на местната власт – запазване на сградата, строена за училище през 1880 г. ,  което е действало до 1984 г.  Но заради продължаващите спорове в  публичното пространство проследихме процедурата от нейния старт до  днес.

Инвестиционното намерение за училището   постъпи в общинската администрация на 23.11.2020 год. – Вх.№ 26-00-696.  Инвеститорът е посочил  конкретно, че намерението му след закупуване на имота, е да пристъпи към укрепване и преустройство на сградата, за да стане тя  учебен център с лекционни и конферентни зали и места за настаняване. Целта е да бъде възроден културният живот в населеното място, пише кандидатът за закупуване на сградата, посочи кметът на общината Христо Енков.

На 22.12.2020 г. със заявление с вх. № 26-00-770  вносителят на инвестиционното  намерение е поискал от община Брезово  да бъдат одобрени задания по чл. 125 от ЗУТ и скица-предложение по чл. 135, ал. 2 от ЗУТ относно обекта.  

Общинският експертен съвет по устройство на територията при община Брезово приема представените  документи - техническото задание, скица-предложение,  при изискването да се спазят разпоредбите на чл.39 ал.3 от ЗУТ и след съгласие на Министерството на образованието и науката, съгласно чл.124 а ал.2 от ЗУТ да се предложи на кмета на Община Брезово да издаде разрешение за разработване на проект за изменение на ПУП на  въпросния имот.

 Едва след това, на 5 февруари, изпратих писмо  до Регионалното управление на образованието – Пловдив с  предложение за промяна на предназначението на имота, заяви кметът на общината Христо Енков. 

Няколко дни по-късно, на 11 февруари,   РУО уведомява община Брезово, че съгласно указанията на Министерството на образованието и науката трябва да бъде представено и решение на Общинският съвет на Община Брезово.

На 12 февруари внесох докладна записка в Общинския съвет за промяна предназначението на общински недвижим имот в с. Свежен УПИ XII училище, припомни кметът.

Докладната му е била публикувана на официалния сайт на общината на 13 февруари 2021 год. 

На 25 февруари 2021 г. Общинският съвет на Община Брезово приема проекто-предложението за   промяна предназначението на УПИ XII училище кв.14 р от действащият план на с. Свежен. Съветът разрешава  и изработване на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на част от кв.14р от плана на с. Свежен, при спазване разпоредбите на чл.39, ал.3 от ЗУТ и  след получаване на положително становище от Министерството на образованието и науката.

Училището в  Свежен не е продадено, допълни пред „Марица“ кметът на общината. Той поясни още, че  не са направени никакви последващи действия за неговата продажба, всички документи са архивирани в община Брезово и процедурата за разпореждане с имота се изпълнява съгласно законите в държавата.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?