Следвайте ни

Кметът на Карлово свиква спешна среща за проблемите в болницата

viber icon

Кметът на Карлово свиква спешна среща по проблемите на общинската болница и здравеопазването в общината. В нея ще участват председателят на Общинския съвет, членовете на комисията по здравеопазване в Карловския парламент и председателите на групи общински съветници. Предстои да бъдат обсъдени както организационни въпроси, породени от ковид кризата, така и проблеми, които касаят запазването и развитието на болницата.

За да се осигурят повече на брой легла за болни от коронавирус, има вариант цялото инфекциозно отделение да се премести на последния етаж на болницата, където до преди няколко години бе несъществуващото вече хирургично отделение. До него има достъп чрез отделен вход, а там могат да бъдат осигурени около 40 легла.

В същото време още миналата седмица, преди да се карантинира заради контакт със заразен, Кабаиванов е поискал от министъра на здравеопазването ведомството да осигури на Карлово 350 хиляди лева за ремонт на сградата на старата болница, в част от която сега се намира Инфекциозното отделение. То е само с 11 легла за COVID-19. Както карловци знаят, сградата е в лошо състояние, но около 350-400 000 лева ще са достатъчни тя да се превърне в изцяло обновен сектор за лечение на болни с инфекциозни болест.

Общината има готов проект за саниране на цялата сграда на болницата, за който ще търси финансиране по ОР „Региони в развитие“, както и друг проект за подмяна на канализацията на болницата, който общината ще финансира с 60 000 лева.

Най-трудно решим е проблемът в кадрите, той ще продължи и в следващите години, тъй като има остър недостиг на медицински кадри в страната. Според Кабаиванов, чията карантина изтича днес, е въпрос на държавна политика в медицинските университети да се приемат два пъти повече български студенти, а също и учащи за фелдшери, медицински и лаборанти.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?