49

Кметът на Карлово: Сега най-важно е разчистването на речните корита

Разчистването и укрепването на речните корита в Каравелово, Бодан и Слатина и останалите засегнати от наводнението села е първостепенна задача. Това заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който ръководи Общинския кризисен щаб. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени. Продължава разчистването на улиците и частните дворове. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването. От днес започва и поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в селата Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести, информира Кабаиванов.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди.

Повече от 113 единици едро, средно и малогабаритна строителна техника разчистваха в почивните дни пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 28 камиона, 13 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 4 фадроми, 8 верижни багера, 4 щипки, 20 резачки, 27 бобката и др. Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб на Община Карлово, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов. Някои от машините помагат на доброволчески принцип, а има и единици наети от частни лица /предимно бобкати/.

На терен в събота е неделя в засегнатите села бяха над 1000 души доброволци от цялата страна, както и 111 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 22-ма служители в общинската администрация. През целия неделен ден работи и разпределителният център в сградата на община Карлово. 

По разпореждане на кмета д-р Емил Кабаиванов са спрени всички отпуски на служителите в община Карлово. Кризисният щаб на Община Карлово е в 24 часов режим на работа, като вчера проведе заседание в присъствието на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев. 

Общинският кризисен щаб благодари на всички, които се включиха в работата в неделния ден. Ръководството на община Карлово призовава доброволци от цялата страна да се свържат с Кризисния щаб и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села. Общината благодари на всички дарители, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382    

BIC FINVBGSF  

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

12.09.2022 | 17:55

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?