2374

Кметът на Карлово предлага ново финансиране на автобусните превози

Да се субсидира на пробег километър, а не на брой население, настоява д-р Емил Кабаиванов

Промяна в Наредба 14 за обществен превоз на пътници предложи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В качеството си на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България  Кабаиванов участва в среща със заместник-министрите на транспорта и съобщенията Николай Найденов и Божидар Костадинов. Кметът на община Карлово постави като най-важен проблема със средствата за субсидиране на нерентабилни автобусни линии. 
Ако  субсидирането на автомобилния транспорт бъде на  бъде на километър пробег, а не по критерия брой население, това решително ще подобри транспротното обслужване на населението, подчерта Кабаиванов. До сега държавата субсидира обществения презов с автобуси според броя на населението. Общественият превоз има социални функции и поради намаляване на населението в по-голяма част от общините, включително и в Карловска община, превозвачите са принудени да се отказват от обслужване на линии от общинските транспортни схеми. В много от случаите дори няма желание транспортните фирми да участват в конкурсите за обществен превоз на пътници, подчерта д-р Кабаиванов.

Кметът на община Карлово участва в работна среща и в Министерството на труда и социалната политика. В разговор със социалния министър Георги Гьоков, със зам.- министъра  Иван Кръстев, изпълнителния директор на Агенцията за качество на социалните услуги Виктория Тахова и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Поповаи с кметове на общини. На срещата кметовете и представители на ведомството обсъдиха възможностите за подобряване качеството на социалните услуги за възрастни хора с увреждания. Дискутирани бяха въпроси, свързани и с подобряване на материалната база и условията на живот на хората, настанени в социални заведения. Акцент в разговора бяха предстоящите ангажименти по Плана за деинституционализация на грижата за възрастните хора у нас и възможностите за преодоляване на проблеми, с които представителите на местната власт се сблъскват при предоставянето на социални услуги за възрастни хора с увреждания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?