Следвайте ни

Кметът на Карлово д-р Кабаиванов: Екополиция и екозавод решават проблема с нерегламентираните сметища

viber icon

Карлово създава трайни решения по проблема с битовите  отпадъци, те целят да намалят както количеството на отпадъците, които влизат в депото, така да се ограничи тяхното изхвърляне край реки и дерета, по полянки и градинки и създаването на нерегламентираните сметища. Това заяви пред „Марица“ кметът Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той оглавява Сдружението за управление на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, в което влизат общините Карлово, Сопот, Хисаря.

Според Кабаиванов в основата на решителното намаляване  на незаконните сметища е финансовата децентрализация, която да оставя в общините 1-2 процента от приходите от данъка върху доходите на физическите лица. Това ще даде възможност общините да  създадат екополиция. Екополицията ще има екипи, оборудвани с високо проходими автомобили, общините ще изградят и видео наблюдение с максимален обхват на територията вътре и извън населените места.  Друг начин няма, категоричен е Кабаиванов. За община Карлово този разход би бил между 80 000 и 100 000 лева годишно, предвижда той.

Относно намаляване на количеството отпадъци, които влизат в сметището Карлово работи последователно вече 15-тина години – от 2003-та година, когато в общината бе въведена система за разделно събиране на рециклируемите отпадъци – хартия, пластмаса и стъкло, до тази година, когато предстои въвеждането на система за събиране и опозотворяване на биоразградимите отпадъци.  На депото има сепарираща инсталация, която също разделя общо събраните отпадъци.

Карлово вече има контейнери за събиране на стари дрехи и обувки, скоро  ще бъдат поставени такива съдове и в други големи населени места в общината. Предстои да бъдат поставени и съдове  за едрогабаритни отпадъци като стари мебели, което ще улесни гражданите, а този вид отпадък ще има премести мястото си от някоя поляна, там където трябва да бъде. На територията на община Карлово се събират общо 10 фракции.

За бъде постигнат резултат обаче  е необходима и решителната намеса  на държавата, предлага Кабаиванов. Според него държавата трябва да забрани производството  и използването  на найлоновите и пластмасовите, както и  опаковките  от трудно разградими материали. Това ще намали решително генерирането на отпадъците, голяма част от които сега отиват на незаконните сметища.

Като част от държавната политика за справяне с  битовите отпадъци кметът на Карлово е споделял своето виждане с двама министри на околната среда  и водите. А то е с европейски средства държавата, а не частния бизнес, да изгради в шестте региона за планиране в страната, заводи за преработка на отпадъците. Тогава ще спре задръстването на депата с отпадъци, ще спре харченето на пари за изграждане на нови депа и т.н. Общините ще  събират отпадъците и  ще ги предават на заводите на определена от държавата цена, която не е заробваща за общините. Така горимите отпадъци - RDF, ще отиват в заводите, биоразградимите в инсталациите за компостиране, а само малка част ще постъпва в депата.

На трето място държавата трябва да намали таксата за депонирате на отпадъци,  сега тя  е 86 лева на тон, предлага кметът на Карлово. С парите, които остават,  общините  ще могат  двукратно,  а когато е необходимо и трикратно, да почистват нерегламентираните сметища. В последните години Карлово заделя ежегодно около 300-3500 лева за всяко населено място за почистване на нерегламентираните  сметища.  17 000 лева са предвидени тази година за почистване на района на квартал „Стряма“ в Баня, където има голямо количество нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци, заяви още Кабаиванов.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай