3906

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Свършват парите за възстановяване на наводнените села

Средствата, които са отпуснати от правителството на община Карлово за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводнението от 2 септември 2022 г., са изчерпани. За това алармира кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

От първоначално поисканите над 75 млн. лева в Общината са получени едва 17,6 млн. В началото на годината кметът е информирал министър-председателя акад. Николай Денков за хода на възстановителните работи, както и за движението на финансовите средства. Извършените проверки от АДФИ не са констатирали нарушения и са завършили със заключения, че отпуснатите пари са разходвани законосъобразно и по предназначение.

Спешно да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, настоява кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Комисията е органът, който одобрява отпускането на средства за преодоляване на последствия от бедствия и аварии. Неин председател е министърът на вътрешните работи. МКВП към МС не е заседавала от 15 декември 2023 г., припомня той.

В момента на няколко места в общината са в ход дейности по изграждане на разрушените мостове, речните корита и улици. Има опасност обаче фирмите - изпълнители на проектите да прекратят работа, тъй като Общината няма налични средства, с които да се разплати. Нарастват разходите, за които държавата е поела ангажимент, но не отпуска необходимите финансови ресурси. Освен всичко друго, преустановяването на строителните работи в речните корита, крие заплаха и от нови наводнения, предвид очакваните пролетни дъждове, предупреждава кметът на Карлово. Жителите на пострадалите населени места са неспокойни и се притесняват, че недовършеното строителство, може да доведе до нови кризисни ситуации, посочи днес той.

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов иска и спешна среща с бъдещия служебен министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, за да ги запознае в детайли с критичното недофинансиране на възстановителните работи и да получи тяхното съдействие.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Дедо

Дедо

03.04.2024 | 13:19

Кмете има един възлов мост между Дъбене и Войнягово, кво чакате , не дай си боже некой да с обърне ли.

Отговори
0 0
Иван

Иван

03.04.2024 | 10:08

Ми като си накупихте апартаменти в Пловдив, как да има?

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?