Следвайте ни

Кметът на Калофер пред "Марица": Дарете за филма за Ботев, глобата ще я платя аз!

Телефонът не спира да звъни, от вълнение сълзите ми не спират, призна Румен Стоянов

viber icon

Българи от цял свят и от страната звънят от вчера на кмета на Калофер Румен Стоянов, те заявяват готовност да заплатят глобата от 1000 лева която РЗИ-Пловдив му налага заради Мъжкото хоро на Богоявление. Първи желанието да помогнат в плащането на глобата заявиха участници от хорото и още десетки калоферци, които ценят ритуала. А телефонът на кмета прегрява от обаждания от България и от всички краища на света.  

Вчера рано сутринта над  100 младежи и мъже от Калофер влязоха в реката, за да изпълнят ритуала по спасяването на кръста на Йордановден, който в града се провежда с Мъжко хоро, станало популярно в целия свят.

Няколко часа по-късно обаче от областната администрация в Пловдив съобщиха, че заради неспазване на противоепидемичните мерки и заповедта на здравния министър по време  проведеното   „мъжко хоро“ в Калофер, допуснатите струпвания на много хора и неносенето на предпазни средства,  РЗИ ще санкционира кмета на Калофер Румен Стоянов. Санкцията ще бъде в максимален размер  като ще се прецени - дали ще му бъде наложена като на физическо лице -1000 лева или на администрацията като юридическо лице – 2000 лева.

Уважавам традициите, неведнъж съм присъствала в Калофер, но ситуацията сега е различна. Има наложени мерки, които трябва да се спазват. Правилата са за всички и всички трябва да ги спазваме, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Телефонът ми не спира за звъни от вчера, заяви пред „Марица“ Румен Стоянов. Досега ми се обадиха над 300 човека. Току-що ми позвъни жена от Сливен, готова да дари пари за плащането на глобата. Звънят от Лондон и Мюнхен, от Варна и Кюстендил. Не мога да скрия вълнението си, не мога да спра сълзите си, призна развълнуваният кмет. Хората поздравят калоферци  и мен за Мъжкото хоро и заявяват, че са готови да помогнат за плащането на глобата, разказа Румен Стоянов.

Той обаче има друго предложение към тези хора, то е посветено на Христо Ботев. В момента вървят снимките на игрален филм, посветен на гениалния поет и революционер. Вече обявявам дарителската сметка за набиране на средства за филма, заяви кметът на Калофер. Вече са готови 60 минути от лентата.  Готов е и трейлър, който ще се завърти, за да видят хората атмосферата, артистите, духът на филма. Затова приканвам всички, които се обадиха, че са готови да платят глобата, наложена ми заради хорото в Тунджа, да насочат парите, които са готови да заделят за друга, много голяма кауза – игрален филмът за великия  Христо Ботев. А глобата ще си я платят сам, категоричен е Румен Стоянов.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

КИванов

КИванов

09.01.2021 | 16:29

Боже, колко мъка има по тоя свят, боже! Нещастие,нещастие сполетя Пловдив.Промити мозъци и глупаци наводниха града.Жалко,много жалко. Доста трудно са се научили да пишат, но коментират с патос и раздават присъди.От къде набрахте толкова знания и увереност?Медиите са си свършили работата,заслужават си хонорарите.

Отговори
0 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

09.01.2021 | 05:41

Закона е закон, кмете. Оня ден се хилиш, сега сълзите ти напират. Селски актьори

Отговори
1 1
Галя

Галя

07.01.2021 | 17:32

И аз съм съгласна. Доброволен труд и то до края на пандемията в ковид отделение. Доста нагло се подхилкваше. Всички участници бяха добре почерпени. И това ако е ритуалът, здраве му кажи.

Отговори
3 3
Ей Стоянов, мръсен бoклук, ЧЕТИ БЕ!

Ей Стоянов, мръсен бoклук, ЧЕТИ БЕ!

07.01.2021 | 12:57

Огромна трагедия! К-19 уби още трима лекари в България Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 9045. Български лекарски съюз изказва своите съболезнования на семействата, близките и колегите на д-р Тодор Тодоров от МБАЛ "Св.Петка Българска" гр. Нова Загора, д-р Богдан Димитров – психиатър в гр. В.Търново и д-р Йосиф Пенев – общопрактикуващ лекар в гр. В.Търново. С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашите колеги, които загубиха битката с Covid-19. "Още трима лекари, отдали дълги години на това да помагат, си отидоха, но с достойнство и всеотдайно изпълняваха своя професионален и морален дълг", съобщиха от БЛС. Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 9045. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 28. От тях 7 са установени при лекари, 6 - при медицински сестри, 10 - при санитари, 1 – при фелдшер и 4 - при друг медицински персонал.

Отговори
4 4
0000000

0000000

07.01.2021 | 12:52

Само г.лупаци ни управляват! И този е същия о.лигофрен. Подхилваше се като д.ърта к.урва

Отговори
6 5
Кака

Кака

07.01.2021 | 12:04

Глобата ти е нищо! Трябваше да те вкарат да поработиш в ковид отделение! Голям г.ъз си!

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?