Следвайте ни

Кметът на Калофер: Обсъдихме с президента финансовата децетрализация СНИМКИ

viber icon

Три теми обсъдиха на среща в Калофер днес кметът на града Румен Стоянов и президентът  Румен Радев. Те разговаряха в кметството в ранния преди обед  преди в града за започне поклонението  пред паметта на Христо Ботев по случай 144 години от неговата гибел.

Да има български етикет на всеки продукт, произведен у  нас и той да съдържа точно описание на вложените в него ресурси, независимо дали са родни или вносни. Този етикет е коректният начин потребителят да се информира за съдържанието на продукта, това е и начин да се защити родното производство, обясни кметът Румен Стоянов, за когото това  е кауза години наред.

Финансовата децентрализация бе втората тема, по която говориха кметът на Калофер и държавния глава. Според Румен Стоянов, който е председател на Сдружение на кметовете на кметства в България, всяко населено място трябва да има бюджет, одобрен от общинския съвет, а кметът на общината да е длъжен да гарантира и осигури този бюджет на всяко населено място.

Третата тема,  която домакинът защити пред Румен Радев, бе за справедливостта на съдебната система у нас, за това, че Темида трябва да се мери с един аршин, независимо кой е човекът, който е съгрешил, заяви Стоянов.

По-рано днес държавният глава пристигна в Калофер по случай 2 юни, Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Той бе посрещнат на площада  от  кмета на Калофер Румен Стоянов. На върховния главнокомандващ рапортува командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков. 

На площада в Калофер да приветстват Радев и да се поклонят заедно с него пред паметта на Ботев  бяха  дошли десетки граждани. Сред тях в народна носия бе Иван Иванов, бивш кмет на съседното село Васил Левски. Иванов вееше националния трибагреник. "Добре дошъл, господин президент!", поздрави бившият управник. До него бе Антон Каракоев от съседното село Осетеново. С дълга черна брада и четническа униформа, той напомняше революционера Христо Ботев.

В националния музей „Христо Ботев“ Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова бяха посрещнати от ръководството на община Карлово, от общински съветници и народни представители. Официалните лица положиха цветя пред паметника на поета-революционер и пред монумента на неговата майка Иванка Ботева.

 

Благодарение на музея в Калофер в Задунаевка, Украйна, където Христо Ботев е живял и преподавал, вече има уредена експозиция, посветена на неговия живот и делото му, заяви Илияна Йотова. Преди година, когато бях там, българите от Задунаевка ни заклеха да спасим къщата, свързана с Ботев и аз обещах, че ще го направя, добави вицепрезидента. Тя благодари на директорката на музея в Калофер Ася Николова и на кмета на Калофер Румен Стоянов за подкрепата в тази инициатива, както и на Народната библиотека в София и на министъра на културата Боил Банов. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?