Следвайте ни

Кметът на Калофер обжалва глобата за Мъжкото хоро

viber icon

Кметът на Калофер ще обжалва глобите, които му бяха наложени заради Мъжкото хоро на Богоявление. Румен Стоянов взел това решение след като телефонът му прегрял от обаждания на адвокати и адвокатски кантори, които искат да бъдат упълномощен от него да обжалват санкциите. Всеки от тях предлага услугите си безвъзмездно. Както „Марица“ писа  на Румен Стоянов бяха съставени два акта – за 1000 лева от РЗИ – Пловдив за нарушаване на мерките срещу разпространение на коронавируса, и в размер на 500 лева от Районно управление на полицията за неизпълнение на разпореждане на полицията.

Обадиха ми се адвокат Иван Денев от Велико Търново, кантора Йорданови от София, също адвокати от Варна, Пловдив и Карлово. Смятам  това за безрезервна подкрепа на Леденото хоро в Тунджа, което се провежда всяка година на 6 януари, заяви пред кореспондента на „Марица“ кметът на Калофер. 

В същото време  получавам подкрепа от българи от цялата страна и от Европа, които настояват да дарят пари за глобата, каза още Румен Стоянов. Това ми дава увереност да смятам, че калоферци не са направили нищо непростимо лошо като изпълниха ритуала по спасяването на кръста на Йорданов и изиграха Мъжкото хоро в Тунджа. Затова ще приема подкрепата на някоя от адвокатските кантори, които ми се обадиха и ще обжалвам глобата, категоричен е Румен Стоянов. Той се позова и на мнението на карловския адвокат  Тошко Стоев, който в обръщение към областния управител Дани  Каназирева като към юрист  написа в профила си във ФБ, че както лесно се пишат актове за глоби, така лесно те падат в съда.

Силна подкрепа получи призивът на Румен Стоянов към хората, които искат да му платят глобата,  да дарят парите за филм, посветен на Христо Ботев. На обявената банкова сметка само в петък са събрани 1170 лева от 25 дарители. Сумите варират от 5 до 200 лева. Продължават да се обаждат българи от цялата страна и от Лондон, от Нидерландия, Белгия. Семейство от Германия вече се е обърнало към наши сънародници, с които са в близки отношения, да съберат определена сума и да подкрепят филма.

Обади ми се известния Киро Брейка от Велико Търново, който до петък ще пристигне в Калофер и ще донесе 1000 лева, съобщи Румен Стоянов.

Кина Атанасова от Русе, жена на достолепна възраст, трогнала кмета с дарението и писмото си:   „Дарих 5 лева за филм за Васил Левски, давам толкова и за Ботев“. А баба Рада от старозагорското село Конаре изпратила по пощата на кмета армаган –бонбони, шишенце ракийка и билката самардала /б.а. подправка за ястия/, която събрала през лятото.

А най-много ме радва това, което правят калоферци, каза кметът. Участниците в Мъжкото хоро  събират пари, пари даряват и останалите калоферци. Те  показват, че твърдо застават зад традицията, която вече е известна в цял свят и в същото време ще подкрепят филма за великия Христо Ботев. Те периодично ще внасят събраните суми на дарителската сметка на кампанията за филм на Христо Ботев.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Уценка от пасмина безродна

Уценка от пасмина безродна

11.01.2021 | 21:01

То и целия Калофер са наглеци И онези момци от хорото са наглеци Всички източно православни Християни са наглеци Само безверниците лакоми ненаситни подли Юди са цвете Вашта мамка уродлива

Отговори
1 2
Васко

Васко

11.01.2021 | 13:06

Този е много нагъл! Но какво да очакваш от комунист?! Нали много се репчеше, че ще си плати глобата, ама комуняга да плати, къде се е видяло?!

Отговори
2 4
Че и нагъл!

Че и нагъл!

11.01.2021 | 12:52

НАГЪЛ, ТА ДРЪНКА!

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?