46

Кметът и доброволци възстановяват прекрасния парк на Баня

Поредна инициатива за възстановяване на парка в Баня събра тази неделя над 20 доброволци от деца до възрастни. С дейността си децата, младежите и мъжете работеха усилено, за  да почистят от храсти, треви и паразитни растения района около перголата в сърцето на парка и заедно с  кмета Стамен Гешев да възкресят някогашната гордост на Баня.

Инициативата бе оповестена от Иван Иванов, но тя има десетки съмишленици и последователи. Точно в 9.00 часа в неделя, както бе обявено началото на трудовия ден, край перголата със свои инструменти дойдоха Пламен, Илия, Николай, Евгени, Йордан, Иван и още много младежи и мъже.

Събрали сме се дузина съпричастни граждани, доброволци от различни възрасти, както и деца, обясни Иван Иванов. Всички ние искаме да живеем на по-добро място, оптимисти сме и вярваме, че сме късметлии да живеем в Баня.  Всички се отзоваха с огромно желание. Днес ние почистваме района зад перголата, премахваме издънките по дърветата, чистим храстите. Целта ни е да стигнем до ул. „Александър Стамболийски“ и да свържем района на перголата с детската площадка, разказа Иван, който работеше заедно с основната група по разчистването района.

Самостоятелно на метри от групата Иван Гешев подготвяше бетонирането на основите за гредите на перголата, а Йордан със своята косачка косеше тревите край централната алея, за да се превърне този терен в поддържана зелена площ. Сега косачката върви малко по-бавно, но следващия път мястото ще е подготвено и  ще става по-бързо, сподели той с кмета Стамен Гешев. Готов съм да поддържам с косачката това място целогодишно, зарече се Йордан.

Възстановяването на изоставения в началото на 90-те години красив парк с площ от 240 декара е една от най-големите мечти на жителите на Баня. Това е и кауза на кмета Стамен Гешев, споделена години  преди той да поеме  управлението на града. Поетапно кметството възстанови и обнови по-малките зелени градини  в града. В неделната акция Стамен Гешев бе неотлъчно с ентусиастите, и освен че подпомагаше дейността им, лично участваше в основните дейности.

Тази пролет кметството започна реконструкция на сърцето на парка, в което е разположена красива декоративна стена с чешма, украсена с два мраморни релефа, изобразяващи пауни. От двете и страни са останките на масивна пергола, пред стената е пустеещ фонтан.  Кметството достави дървен материал,  изгради алея с паважна настилка под перголата, осигурява материали, за да бъдат извършени основните строителни работи. А дарителска кампания от групата „С любов към Баня“ събра близо 15 хиляди лева за другите дейности.

Кметството ще организира прекарването на електричество, пускането на чешмата и фонтана и ще организира дейностите, които изискват квалифицирана работна ръка. Ще възстановим това място, всички го искаме, убеден е кметът Стамен Гешев.

Сегашната инициативата предвижда в три поредни недели доброволци да разчистят района около перголата, за да стане тази част от парка достъпно  и привлекателно място за отдих и на местните хора, и на гостите на Ба

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?