Кмет разкарва 10-литрови туби с вода до всеки жител на селото

Липсата на питейна вода в Кръстевич в летния зной  изправи хората на нокти,  обитателите на селото се изправят един срещу друг, водени от инстинкта  си за оцеляване в сушата. Живеещите в горния край на селото вече негодуват срещу хората, обитаващи долния край, където все още  понякога се отцеждат по няколко капки от безценната течност.

Населението на Кръстевич се увеличава почти двойно през лятото, тогава и потреблението на вода се увеличава двойно. А протестиращите са най-вече хората, които идват за лятото от София  и Пловдив на вила, макар от десетилетия да знаят, че в този сезон в селото има проблем с водата.

Според Даниела Пиронкова от Инициативния комитет за водата в Кръстевич напрежението помежду им расте с всеки изминал ден. Хора от селото обаче твърдят обратното – вода няма както в горния край на Кръстевич, така и в долния.

Но пък всеки час се ражда нова идея за спасение от безмилостната суша – да се подобри водохващането с 2-километрова тръба от по-високата част на сегашното водохващане, да се смени водопроводчика, който според тях не може да управлява режима на водата, да се обяви бедствено положение в селото.

Няма вода в реката, това е положението, обяснява кметът на селото Тодор Стоев. Той всеки ден наблюдава лично работата на водопроводчика и ходи до водохващането. Водата във водоема не може да стигне ниво 50 см, за да се качи по тръбите, какво да направим, пита риторично кметът. Освен това не е вярно, че се пуска вода само на долния край – просто вода с тръбите няма, повтаря за пореден път Стоев. И за да бъде максимално полезен на хората той лично със собствената си кола разказва бутилките от 10 литра, които общината изпраща, до всеки жител на Кръстевич.

Проблемът не може да бъде решен с магическа пръчка, ще извървим целия път  до осъществяване на проекта, но  не става за седмица или за ден, десетилетия този проблем не е бил решен, обясни кметът на община Хисаря  инж. Пенка Ганева. Нито един от предлаганите варианти не може да бъде осъществен, категорична е тя, позовавайки се са специалистите. Не може да се пусне нова тръба над сегашното водохващане, защото трябва да е обособи вододайна зона, има санитарни изисквания, а и технически  е неизпълнимо. Освен това вода в реката няма, независимо къде ще сложим тръбата. Причината за липса на вода в тръбите на Кръстевич не е във водопроводчика, несериозно е да коментираме това при липса на вода в реката заради продължителната суша, допълни тя.

В Кръстевич вече има две водоноски, по една във всеки край на селото. Водата от тях е за питейни нужди. А миналия ден общината отново достави на всеки жител на селото по една 10-литрова туба за следващите няколко дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?