1553
Следвайте ни

Кмет превърна затворено училище в музей

Мирослав Колев иска да съхрани паметта за времето на дедите си и да върне младите хора в Столетово

viber icon

Бях директор на Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ в Карлово, но се върнах отново в Столетово, защото моето село има нужда от млади хора. Тук може да се случват прекрасни неща, селото да стане място, където повече млади хора да искат да живеят и да работят - това твърди кметът на карловското село Столетово Мирослав Колев.

Преди пет години, когато бе на 34., той  се върна отново в родно място. Вече бе завършил Университета по библиотекознание и информационни технологии в София с магистратура по библиотечно-информационен и културен мениджмънт.

 

Доказал се бе като директор на Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ в Карлово, когато реши да се кандидатира за кмет на Столетово в извънредни частични местни избори през 2018 г. Спечели категорично надпреварата, в която участваха още двама претенденти. А на редовните местни избори през 2019 г. никой от Столетово не пожела да мери сили с него, неговите съжители му се довериха изцяло и той бе единственият кандидат за кмет. 

През 2019 година на 6 август бяла лястовица кацна на жиците в Столетово и това беше прието от местните като добър знак за развитието на селото.

 

Мирослав с изключителна отдаденост посвещава усилията си да съхрани паметта за времето на дедите.  Сам признава,че следва примера на Славчо Тодоров - дългогодишен кмет на Столетово от средата да 70-те с известни прекъсвания до 2015-а.

Тяхна обща  кауза става съхраняване на сградата на местното училище, а Мирослав я приема присърце и превръща запустялото школо в музей.

 

През 2008 г. станало известно, че началното училище в Столетово ще бъде затворено. Наясно бяхме, че без деца животът в село ще замре. Тогава със Славчо Тодоров решихме училището да бъде запазено като сграда. През учебната 2009-2010 година децата вече учеха в съседното село Кърнаре, но на обяд автобусът ги докарваше в Столетово и те влизаха в класните стаи на занималня - там си пишеха домашните и си учеха уроците, играеха в двора.

Все още по това време училището беше пълно с деца и имаше свой живот. След това го затвориха, мотивът беше,  че трябвало дърва за отопление, което не беше кой знае какъв проблем, но така реши общинската власт.

 

Решихме да запазим сградата като музей. Обърнахме се към жителите на Столетово с апел да изкарат от раклите, от избите и навесите запазени съдове, народни носии, селскостопански  инвентар от далечното минало. Намериха се станове - вертикален за хасъри от царевична шума, и хоризонтален - за черги, чекрък,  сечива, совалки.

Възрастни хора бяха изкарали сечива, рало, диканя, други едри предмети. Бяха ги приготвили и трябваше да се превозят до училището. Тогава се обаждаха на кмета Славчо Тодоров и той закачваше на своя мерцедес едно ремарке и двамата обикаляхме, товарехме това, което можеше да се ползва, за етнографската сбирка. Почти нищо от това, което предлагаха хората не отказвахме, спомня си Мирослав.

 

Един от най-интересните експонати в този своеобразен музей е голямото дървено сметало - зелено, както си го спомням и аз, когато съм бил в първи клас. Запазихме го в една от стаите, обзаведена като класна стая, разказва кметът.

В училището-музей намира място и историята на грънчарството в Столетово - преди две години Мирослав поде кампания за издирване на стари снимки и предмети, произведени от старите майстори и в местния грънчарски цех, който вече не съществува.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

История

История

31.10.2021 | 13:12

Браво кмете такива хора ще съхранят историята. За жалост в село Труд имаше друг кмет които сега хвърчи високо в политиката, но остана в историята като разрушител на старото училище, но на тези които ги приемат това не им пречи въпреки че сега всички те говорят точно за такива неща каквито този кмет прави, нека такива хора има повече за да се съхранят някои неща за поколенията.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?