Кмет поведе доброволци да градят водопровод в Балкана над Кърнаре

Една тръба е дълга около 33 метра, до водохващането през скали и дерета я носят поне десет мъже, разказва Боньо Бонев

Доброволци от Кърнаре и Столетово спасяват двете села от безводието, те изграждат вече трето водохващане в Балкана, за да напълнят водоема над Кърнаре. Третата акция е тази неделя, кметът на селото Боньо Бонев призова мъжете, които желаят  да участват  да се съберат в неделя сутринта в 8.30 часа пред ханче „Кърнаре“.

Кметът на Кърнаре Боньо Бонев

Боньо Бонев инициира изграждането на новите водохващания в Стара планина преди близо  година и половина. Тогава за първи събра доброволци от двете села. Мъжете трябваше да изнесат в Балкана  тръбите с диаметър 110 мм и дължина 100 метра, да ги положат на стръмния скалист терен и да ги  закрепят със скоби. 

Носим тръбите на ръце, разказа пред „Марица“ кметът. Всяка е дълга по 100 метра. Затова се наложи да ги режем на три части по около 33 метра всяка.  Десет човека носят една тръба, движим се през  скали и дерета. Теренът е много труден, допълва той. За здравината на водопреносното трасе е добре тръбите да цели, да не се раздробяват, но няма как да ги пренесем в Балкана по друг начин, обясни кметът. Доброволците вече са положили тръби с обща дължина  1.5 км.

Изграждането на нови водохващания за Кърнаре и Столетово се наложи след унищожителен порой през лятото на 2015 година. Тогава свличането на скална маса унищожи старите железни тръби и двете села останаха без вода. Специалисти от ВиК обяснили на местните хора, че възстановяването ще струва около 2 милиона лева и няма кой да се наеме да изгражда нови водопреносни трасета в Стара планина.

В Кърнаре обаче страдали от безводие и решили да се справят с проблема. На същия хал били и хората от съседното село Столетово. Затова Бонев събрал доброволци, към инициативата му се присъединил и кметът на Столетово Мирослав Колев. Сред доброволците бил и работникът на ВиК Иван Даскалов от Кърнаре. Той  направил всички връзки на тръбите и давал указания как да ги  прикрепят  към скалите. Без неговата помощ нямаше да се справим, категорични са кметовете Боньо Бонев и Мирослав Колев.

Водохващанията са от Джефар дере на около 5 километра  от Кърнаре, сред скалите на Стара планина. 

Първото място, от което се взема вода е  местността Шанкая.  През февруари  бяха положени тръби от втора точка в същата местност до водоема над селото. Тази неделя мъжете ще докарат вода от местността Мазата. 

Вода в Балкана има, но изтича свободно и не стигаше до нас, разказва Боньо Бонев. С третото водохващане водоемът ще се пълни и жителите на Кърнаре и Столетово  ще има достатъчно вода за пиене и за битови нужди, казва кметът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?