Следвайте ни

Клисура почете Христо Г. Данов -книжаря, когото наричаха министър

viber icon

Клисура отбеляза рождената дата на книжовника,  издателя и основателя на първия следосвобожденски вестник в България  „Марица“ Христо Г. Данов. На 27 юли се навършиха 193 години от неговото рождение.

По този повод историци и музейни специалисти от Историческия музей в Клисура, читалищни дейци, учители и ученици се събраха пред паметника на Христо Данов в родния му град и положиха цветя. 

За живота и мястото в българската история родения в Клисура Христо Г. Данов припомни директорът на Историческия музей Стоян Иванов.

Учител, книгоиздател, книжар, индустриалец, издател на първия следосвобожденски вестник "Марица", кмет на Пловдив, общественик, това са само част от приносите на видния клисурец за българската просвета и култура, заяви историкът.

Той припомни, че може би най-точното определение за Христо Г. Данов е  на професор Ангел Димитров в заглавието на неговата книга "Книжарят, когото наричаха министър".

Стоян Иванов подчерта, че през целия си съзнателен живот Данов е поставял интересите на България и на обществото над личното си благоденствие.

" Светлина, светлина ни е потребна", повтарял често той за нуждата от книжнина и просвета.

Наричан е още Апостол на българската книга, спомниха си в Клисура за своя забележителен съгражданин. Самото доближаване до тази съкровена за нас българите дума поставя Данов във висините на българския духовен елит, смятат и днес клисурци.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?