Следвайте ни

Киприян сяда в стола на владиката Галактион

Новият Старозагорски митрополит ще отговаря и за Свиленград, Харманли, Симеоновград, Любимец и Маджарово

viber icon
СОФИЯ, Марица

Траянополският епископ Киприян беше избран за Старозагорски митрополит от Светия синод на Българската православна църква. Той е получил осем гласа на вота, проведен днес, а другият кандидат - Месемврийският епископ Яков - нито един. Имало е пуснати и празни бюлетини.

Припомняме, че през септември Синодът освободи от длъжност дядо Галактион, който оглавяваше Старозагорската епархия заради тежкото му здравословно състояние. Тогава, до избора на нов митрополит, временно поста зае Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.
Като владика на Старозагорска епархия, Киприян ще отговаря и за православните християни в Сименовград, Харманли, Любимец, Свиленград и Маджарово.

Траянополският епископ Киприян /Огнян Добринов Казанджиев/ е роден на 8 март 1976 г в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския манастир от Драговитийския епископ Йоан. При следването си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по решение на Светия синод е въведен в архимандритско достойнство - на 31 август 2003 г.

През февруари 2006 г. по решение на Светия синод е изпратен на послушание, като протосингел в епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 1 август 2007 г. По време на престоя си в САЩ получава езиково образование в ALCC “American language” – New York.

След това е назначен за протосингел на Врачанска митрополия. По решение на Светия синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 3 март 2008 г. в катедралния храм на Враца и е назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Траянополският епископ Киприян е носител на църковни отличия и на много музикални награди.
От 2000 г. той е назначен и за диригент на представителния хор “Св. Софроний еп. Врачански” на Врачанска епархия.

С благословение на Врачанския епархийски архиерей е посещавал лекции и семинари по гражданско право в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?