Следвайте ни

Катя Зографова: Вазовият род е умален модел на България

Народният поет преподарил на Евгения Марс лирата със златна панделка и медальона на лейди Емили Странгфорд

viber icon

Не само идеята за пръв цялостен летопис на Вазовия род, но и търпението да не ме замени с друг историк, докато с години работих мащабното изследване, дължа на доц. Григорий Вазов. Но всичко е добре, свършва ли добре. Това разказа пред „Марица“ Катя Зографова, литературен историк и критик, есеист и поет. Неотдавна излезе от печат нейното мащабно изследване „Хроники на Вазовия род“. То бе представено в Сопот, родния град на Иван Вазов.

Ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов днес публично заявява, че само аз съм била способна да напиша по такъв  „фантастичен начин" Хрониките - енциклопедично и в същото време четивно. Те са най-успешната от 16-те ми досегашни книги, не обаче първата за Вазов, признава Катя Зографова.

Точно преди 10 години, през 2011 г., написах "Неканоничният Вазов". Темата ме занимава от ученическите ми години в Пловдив, където завърших РЕГ "Иван Вазов". Впрочем

Григорий Вазов също е свързан с града на тепетата.

Семейството на прадядо му Никола, син на Вазовия брат д-р Киро Вазов, както и семейството на родителите му е живяло в Пловдив, преди да бъде изселено след 1944 г. в  карловското село Розино. Двамата с доц. Вазов обожаваме Пловдив, но се срещнахме в София. Когато преди няколко години той стана почетен гражданин на Сопот, затвърди решението си да се отблагодари на града, като върне на България Вазовия род чрез моята книга. Вазовци излъчват духовна светлина за изтерзания си народ, вярата, че той ще устои на всичко. Затова се чувствам едновременно достойна летописка на велик български род и щастлив литературен каторжник! Вече пиша продължението на Хрониките. Със словозографно заглавие  "Вселената Вазов", разказва Зографова.

Вазовият род е модел на България, коментира изследователката.

Синовете и дъщерите на Съба Вазова сами се определят като "Вазова задруга“

Наричаме сопотския род, дал най-много велики мъже на България - "патриархален", но в него патер няма. Съба остава вдовица по време на Страшното, както е наречено съсипването  на Сопот и населението му през 1877 г. (Руско-турската освободителна война, когато в Балкана е заклан и Минчо Вазов). Тя отглежда сама 10-те си деца, от които остават живи 8, като приобщава в грижата към тях и чорбаджи Минчовия брат Кирко, богат търговец в Румъния, който завещава всичко на племенниците си, тъй като той самият остава без семейство. Кирко Вазов купува Вазовите парцели в центъра на София, където днес е и музеят на Патриарха. Стожер на тази модерна следосвобожденска Задруга е „чадолюбивата" Съба Вазова. С невероятното си умение да направлява родовите отношения, браковете, дори кореспонденцията на децата си, понякога разпръснати на хиляди километри от семейното гнездо. Заради това те са <210> дали прозвището "Агенция Хавас" (днешната информационна агенция Франс пресБ, разказва Катя Зографова.

В „Хроники за Вазовия род“ важно място има  любовта,

жените в живота на Народния поет, особено неговата последна любов, окончателният му избор - Евгения Марс. Свързва ги преди всичко писателството, посочва Зографова. Малцина знаят, че Евгения Марс, съпругата на първия дипломиран зъболекар у нас Михаил Елмазов, стопанка на известен столичен литературен и музикален салон, има изострена социална  чувствителност в разказите, които пише. В архива на Иван Вазов в софийския му музей се пази ръкописът на един от най-силните и филантропични текстове - "Сирашки блян". Темата за войните и страданията също ги сближава. И все пак повече от 100 г. оставаше неизвестно, че през 1910 г. Иван Вазов е преподарил на своята "Женичка" медальона на лейди Странгфорд, а две години  преди това - и сребърната лира със златна панделка, която днес е в центъра на музейната експозиция.

В Хрониките за пръв път публикувах медальона -  сакралната вещ, която английската благородница сваля от гърдите си и дава на 26-годишния поет в знак на благодарност за посветените <210> стихове.  През май тази година сребърното медальонче с ликовете на лорд Пърси и Емили Ан Странгфорд беше тържествено дарено на с. Петрич, област Златица - героично място от Априлското въстание, където лейди Странгфорд изгражда четвъртата от 6-те си болници в България. Така решиха наследничките на Вазовата муза - жени с вкус и характер, разказва Катя Зографова.

КАРЕ 

Катя Зографова е родена в деня на св. св. Кирил и Методий - 11 май, в Панагюрище. Завършила е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей в София, където работи и сега. В периода 2010-2016 г. е била директор на музея. Катя Зографова е литературен историк и критик, документалист и есеист, поет, автор на 15 книги. Носителка е на националните литературни награди „Нешо Бончев“ и „Блага Димитрова“,  на Международната награда - Златна монета „Писменост“, и през 2019-а на „Творец на Панагюрище“. Членува в СБП, в Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и Клуба на българските писателки.​

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?