Следвайте ни

Катя Зографова представя в Сопот "Хроники на Вазовия род"

На 17 юни от 17:30 часа в къща-музей „Иван Вазов“ ще се проведе дискусия с един от големите изследователи на Вазовия род

viber icon

Като част от Дните на културата в община Сопот ще се проведе специално събитие с участието на Катя Зографова, автор на книгата „Хроники на Вазовия род“ и голям приятел на родния град на Иван Вазов. 

През 2020 г. „Хроники на Вазовия род“ излезе от печат, благодарение на издателство „Захарий Стоянов“. Книгата представя неразказваната досега история на това необикновено семейство. 

В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята-генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на знаменития род, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и праправнук на д-р Кирил Вазов.

Катя Зографова е родена на 11 май 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директорка на къща-музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009), а от 2010 до 2016 г. е директор на Националния литературен музей. От 2016 година отново е главен уредник на къща музей „Никола Вапцаров“.

Има над 600 публикации в печатните медии. Участва в над 40 научноизследователски сборници, съставя и пише предговори на книги, пише за български писатели и художници.

Катя Зографова е участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „Цар Освободител“, литературните места на София.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?