Следвайте ни

Карловският квартал „Сушица“ поиска режим на водата

viber icon

Режим на водата поискаха жителите на карловския квартал „Сушица“. Те заявиха това в писма до община Карлово и  до ВиК ЕООД, въпросът бе поставен  и  в Общинския съвет от общинската съветничка Стоянка Кръстева, избрана от населеното място.

Недостигът на живителната течност за населението там е през цялото лято,   жителите от високата част на  „Сушица“ буквално на обречени на безводие.

Сушата сполетява квартала почти всяко лято, когато няма валежи, тогава  старопланинските потоци, които дават вода на „Сушица“ пресъхват. Кварталът е в склоновете на Стара планина и  е с голяма денивелация. Малка струя вода стига до ниската част, но няма достатъчно количество и налягане, което да изкачи водата в горната част на квартала.

Вече години наред страдаме от безводие, пишат в жалбата си жителите на карловския квартал. В последно време със седмици. Многобройните ни оплаквания пред В и К Карлово са без резултат. Дружеството знае за проблема, но не предприема никакви действия.Тяхното обяснение е свързано с продължителната суша и намаленото водозахранване на водоема. В долната част на квартала обаче водозахранването не спира, има постоянно налягане и водата се използва включително и за поливане на градини. От водопреносната мрежа се възползват и вили, които не са в регулация. В последните години населението на квартала се увеличи многократно, обясняват  местните хора. Според тях спасителният вариант е въвеждането на  режим на водата.

Преди години по инициатива на общината бе монтиран кран, чрез който да се регулира водата по трасето. Това обаче изисква обявяването на режим, обясниха от община Карлово.

В декларация до Карловския парламент общинските съветници от БСП поискаха трайно решаване на проблема на „Сушица“ и  свързване на водоснабдителната мрежа на населеното място с водоемите на Карлово. Това обаче изисква значителна инвестиция и съвместни усилия на общината и В и К, коментираха експерти.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?