46

Карловски скулптори удостояват известен лекар и дарител с Отличие за духовност

С уникална награда за Карлово и за България ще бъде удостоен известният български хирург и голям дарител проф. д-р Иван Гаврилов. Това е Отличие за духовност, хуманизъм и патриотизъм „Йеродякон Игнатий-Васил Левски“ и учредено от карловските скулптори Николина Канарова и Недко Кръстев през 2014 г..  И двамата са автори на десетки монументални и камерни творби, скулптурни и живописни, посветени на Апостола, а Васил Левски е техният идеал в живота. Преди няколко години Недко Кръстев напусна този свят, но неговата съпруга, муза и известна българска скулпторка продължи общата инициатива.

Церемонията ще бъде в неделя, 13 ноември 2022 г. от 12.00 ч. в Камерна зала на Народно читалище "Васил Левски - 1861 г." . Това е нейното девето издание.

Носителят за 2022 г. е проф. д-р Иван Гаврилов - известен хирург-онколог, родолюбец, дарител и общественик.

Проф. д-р Иван Гаврилов е истински съвременен будител. Освен блестящ професионалист,  той е безкористно отдаден на стремежа за спасяване на българската памет. Той е най-големият дарител на Карлово през последните десетина години. В продължение на десет години той дарява две  годишни стипендии от по 500 лева на момче и момиче, абитуриенти с отличен успех, от  СУ „Васил Левски“ в Карлово. Ценни икони от Средновековието и Възраждането станаха притежание на карловските църкви благодарение на дарителската дейност на проф. Гаврилов.  Фондация „Васил Левски, 61-ва Стрямска бригада в Карлово, музеите  и училища в града получават от големия родолюбец дарения, посветени на опазване на историческата памет. За своята родолюбива и дарителска дейност през 2015 г. е удостоен с  Наградата на Карлово.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?