Следвайте ни

Карловски историк откри оригинален документ за залавянето на Васил Левски

viber icon

Историк от Карлово откри нов документ  за залавянето на Васил Левски. В края на  ноември  уредникът в Национален музей „Васил Левски“  Виктор Комбов  намери в масивите на Османския архив в Истанбул   телеграма, в изпратена само един ден след залавянето на Апостола в Къкринското ханче. Телеграмата  е от мютесарифа в Търново Али бей до Великото везирство, изпратена на 28 декември 1872 г. С нея той докладва за залавянето на Васил Левски в Къкрина.

Това е първият автентичен документ за залавянето на Апостола, произхождащ от османската администрация, който става известен за изследователи и читатели, съобщи директорката на музея в Карлово Дора Чаушева.

Текстът на шифрованата телеграма, както и други публикувани неотдавна документи, потвърждава също, че Васил Левски е известен за властите  "в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита [по време на съдебния процес] в София, и от три-четири години подбудител и подстрекател на бунтове и смут" .  Информацията, която турската полиция е имала за него е доста преди Арабаконашкия обир и последвалите разкрития от страна на заловените комитетски дейци по време на разпитите. Според текста в телеграмата става въпрос  "от седем-осем месеца насам".

Телеграмата, издирена от уредника в музея Виктор Комбов бе преведена от  проф. Орлин Събев и вече е публикувана  в новото допълнено и преработено издание на сборника "Левски пред съда на Портата“, който НМ „Васил Левски“ издаде преди Коледа.

Това е поредното  откритие на карловския историк за Васил Левски в Османския архив в Истанбул. Преди година той намери  снимка на Васил Левски, по която е бил издирван от турската полицията. Снимката е известна на публиката, но тази  е с текст на гърба  -   описание на Апостола,  по което е издирван от турската полиция.

НМ "Васил Левски" вече разполага с  още  документи, сред които за процеса за обира на турската хазна в Арабаконашкия проход и ролята на Димитър Общи в тази афера. Още тогава видни историци коментираха, че това е съществен принос в изследователската на работа за Апостола, който може да размести някои известни дати и факти за него.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

29.12.2020 | 23:17

VELIKA,UREDENA,NACHETENA,GRAMOTNA,PRAVORAZDAVNA ...IMPERIYA NA OSMANLIITE-TURTSI-MUSLUMANI,KOITO DO DEN DNES PAZYAT I SAHRANYAVAT ARHIVITE SI , A NE KATO BAY TI GANYU DA GI IZGORI SLED 9 SEP 1944g. i 10 NOV 1989g.!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?