Следвайте ни

Карловски фермер пребори стиснатите изкупвачи на лавандула

viber icon

Производител на лавандула от Карлово е намерил начин да противодейства на ниската изкупна цена на лавандуловото масло. Николай Калеев оползотворява суровината по няколко начина - прави ароматизатори от лавандулов цвят. Отделно добива розова и лавандулова вода, която съдържа и съответното етерично масло. 

"Тези води са с много силно антисептично действие и  имат голямо приложение в ежедневието директно или в козметичната и фармацевтичната индустрия като съставки на дезинфектанти, които сега в кризата с коронавируса се произвеждат и търсят на пазара", обяснява фермерът.

Той коментира, че тази година има почти безпрецедентно сриване на цената на лавандуловото масло. Известно е, че земеделските производители, които отглеждат лавандула  и нямат собствени розоварни, работят с преработвателите на ишлеме - предават суровината, а дестилерията им заплаща лавандуловото масло по определена цена. Тази година преработвателите предлагат по 50-60 лева за килограм масло. Това е много ниска цена, тя не носи печалба на земеделския производител. Имах дори и странно предложение от една розоварна да ми дадат по 30 лева за килограм лавандулово масло, възмущава се Калеев. 

Той обработва 70 декара лавандула край Карлово и вече пет години предоставя  част от своите градини за демонстрации на народните обичаи, свързани с лилавото цвете - жътва, самодивско хоро, виене на китки. Там се провежда  и  първата част на Празника на лавандулата, който Община Карлово организира.

Николай Калеев смята, че Розовата долина около родния град на Левски е истинското място за маслодайната роза и лавандулата в България, а не в района на Добрич, където масово замениха житото с маслодайното цвете. Човекът твърди, че заради  климата само в Карловско в лавандуловите цветчета, а после и в лавандуловото масло, се формират четири съставки, които придават на лавандуловото масло от този район  изключително качество. Това го прави несравнимо по достойнства спрямо лавандуловото масло от други райони на България и на света. 

Стопанинът потвърждава всеобщото мнение, че 2020-а е една от лошите години за лавандулата. Една от причините са метеорологичните условия, които са повлияли на добивите и на рандемана. Има доста пропаднали  растения, с нисък рандеман. "В някои случаи килограм лавандулово масло излизаше тази година от близо 100 килограма цвят. А това вече не е печелившо, най-рентабилно е, когато килограм лавандулово масло се получава от 50-60 килограма лавандулов цвят", обяснява Николай Калеев.

Тази есен е решил да смени сорта лавандула. Вместо досегашните „Севтополис“, „Хемус“ и „Юбилейна“ ще засади площи със сорта „Карлово“, който бил най-старият и ароматен сорт лавандула. Признава, че скоро е разбрал за него, макар че над 10 години обработва ниви с лилавото цвете. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?