Следвайте ни

Карловска фамилия дари ценни документи за Анка Ламбрева

viber icon

Ценно дарение, разкриващо част от живота на първата българка, осъществила околосветско пътешествие, получи Историческият музей в Карлово. Колекцията от документи за Анка Ламбрева – жената с необикновена житейска история, бе предоставена от братята Димитър и Лъчезар Бакърджиеви от Карлово. Дарението съдържа родословно дърво на рода на Анка Ламбрева и кратка нейна биография, направи по диктовка на пътешественичката пред известния карловец Иван Бакърджиев в края на 60-те и началото на 70-те  години. Сред документите са френски вестници, които разказват за живота на българката в Ливан, Франция и Нова Зеландия. 

Баща ни познаваше Анка Ламбрева, те са разговаряли много пъти и той е записал по нейна молба родословното и дърво и кратка биографията,  както и някои спомени, споделиха пред „Марица“ Димитър и Лъчезар Бакърджиеви. Анка дори му е оставила собственоръчно написания от нея свой некролог. Знаем от деца за тези документи. Сега, когато в Карлово се отбелязват 125 години от рождението на тази необикновена жена и родолюбка, решихме че мястото им е в музея, казаха още братя Бакърджиеви. 

Дарението на семейство Бакърджиеви веднага бе включено в юбилейната изложба на музея, посветена на Анка Ламбрева.

Вчера в Карлово бе отбелязан юбилеят на знаменитата българка.  Родена е на 22 февруари 1895 и умира на 18 февруари 1976 в родното Карлово. Тя е първата българска околосветска пътешественичка, медицинска сестра, писател и публицист. Оцеляла по чудо в пожар, преживяла среща с канибали, пренесла закваската на българското кисело мляко в Австралия, пропътувала цял свят, но винаги носила в сърцето родното Карлово и България, Анка е и знаменит разказвач, описала живота си книги, най-известният от който е „Царицата на Южните морета“.

В нейна чест в музея бе открита  фотодокументалната изложба „Докрай с мисълта за България и родния град“, на фона на която се състоя тематична среща-разговор „Образи на България и българката пред света“. Своята разработка „Анка Ламбрева в чуждестранния печат“ представи главен асистент Мина Маринова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В разговора се включиха Катя Зографова – литературен историк, литературовед, писател и уредник в Националния литературен музей в София, родственици на пътешественичката от Карлово и София, общественици, учители и ученици, присъствали на събитието.

Представен бе филмът „Една българка около света“ – продукция от 2016 година на БНТ, Районен център Пловдив.

      

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?