Следвайте ни

Карлово вдига паметници на Раковски и Гарибалди

viber icon

Карлово ще изгражда паметници на Георги Раковски и италианския генерал, политик и революционер Джузепе Гарибалди. Решението за това е на  Общинския съвет. С двата бюст-паметника, които ще бъдат поставени в близост да паметника на Васил Левски, Карлово ще подчертае връзката между тримата забележителни герои. Поводът е 200 г. от рождението на Георги Раковски, които се навършват на 14 април 2021 година. 

През 1834 г. Георги Раковски постъпва в училището на Райно Попович в Карлово. Напуска града две години по-късно поради избухналата чумна епидемия.

През 1860-а в Похода на хилядата на италианския революционер Джузепе Гарибалди, освободил Юга на Италия, са участвали 14 българи, трима от тях са от Карловския край ​- синът на Райно Попович - Теофан Райнов, Гюро Начев, известен като Върли Гюро, и Нено Маринов.

Огромен е приносът на Раковски за изграждане на личността на Васил Левски и изграждането  му като революционер от национален мащаб. Неслучайно изследователите определят Васил Левски като най-добрия ученик и последовател на Раковски.

В своите виждания за освобождението на България Раковски е силно повлиян от Гарибалди - идола на революционна Италия и Европа във втората половина на 19 век.

А Апостолът на свободата Васил Левски е техният последовател, създал революционната организация и подготвил народа за  освобождението на България.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?