Следвайте ни

Карлово удостои академик Благовеста Касабова с наградата „Д-р Иван Богоров“

viber icon

Академик Благовеста Касабова бе удостоена с  националната награда за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“, учредена от община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели - Карлово. Академик Касабова  получи приза на тържествена церемония в читалище „Васил Левски“ снощи, на 1 ноември, в Деня на народните будители с присъствието на ръководството на общината, на  карловски будители, десетки граждани . Наградата бе връчена от инж. Стойо Карагенски, временен кмет на Община Карлово.  

Благовеста Йорданова Касабова е български творец, с активно участие в националния литературен живот. Носител на е Национална награда „Златен век“ на Министерството на културата /2007/; Национална награда за критика, публицистика и езикознание „Нешо Бончев“ /2010/; Награда „Златно перо“ на Съюза на българските писатели /2014/. Със своя пример и с множеството си литературно-критични и литературно-исторически материали в самостоятелни книги и национални медии категорично ратува за чист и богат български език. Един от творците, внесли в Народното събрание проект за приемане на Закон за защита българския език, писменост и култура.

„Карлово е знаменит град, духовен и революционен център на България. За мен е много висока чест да получа тази награда на името на един от най-великите възрожденци, най-усърдните ни книжовници на България, който е направил толкова първи неща през Възраждането, заяви академик Касабова. Благодаря на Община Карлово, че е учредила тази награда. Има градове, по-големи от Карлово, в които са се родили достойни мъже и жени с голям принос за България, но не са се сетили да го направят. Просветителите имат също така голяма роля през Възраждането, както и революционерите, и се радвам, че дойде времето да им отдадем дължимото, каза още лауреатът.

Богоров е актуален и днес, защото в езика ни навлизат все повече чуждици - всички витрини и табели са написани на английски в цяла България. От всички телевизии не ни казват „Приятни почивни дни“, а ни казват „Приятен уикенд“. Нашият език е признат за официален в Европейския съюз, а ние сме една от най-старите, най-културни и най-достойни нации в Европейския съюз, така че те трябва да приемат от нас, защото ние имаме вече 1400 години история, която е пълна с култура, имаме Златен век. Така че ние трябва да вървим с високо вдигнати чела, мили хора! Желая ви много здраве и бъдете българи“, каза още в словото академик Благовеста Касабова.

Тържествената церемония завърши с авторския спектакъл „Възрождение“ на трио „Тенорите“ и Симфоничен оркестър „Симфониета“ – Враца, с диригент Христо Павлов и участие на актьора Емил Пеняшки.

На събитието присъстваха: заместник-кметът Антон Минев, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, носителят на Националната наградата „Д-р Иван Богоров“ 2018 – Светослав Цветков, учители, писатели, карловски общественици и граждани.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?