Следвайте ни

Карлово удостои академик Благовеста Касабова с наградата „Д-р Иван Богоров“

viber icon

Академик Благовеста Касабова бе удостоена с  националната награда за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“, учредена от община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели - Карлово. Академик Касабова  получи приза на тържествена церемония в читалище „Васил Левски“ снощи, на 1 ноември, в Деня на народните будители с присъствието на ръководството на общината, на  карловски будители, десетки граждани . Наградата бе връчена от инж. Стойо Карагенски, временен кмет на Община Карлово.  

Благовеста Йорданова Касабова е български творец, с активно участие в националния литературен живот. Носител на е Национална награда „Златен век“ на Министерството на културата /2007/; Национална награда за критика, публицистика и езикознание „Нешо Бончев“ /2010/; Награда „Златно перо“ на Съюза на българските писатели /2014/. Със своя пример и с множеството си литературно-критични и литературно-исторически материали в самостоятелни книги и национални медии категорично ратува за чист и богат български език. Един от творците, внесли в Народното събрание проект за приемане на Закон за защита българския език, писменост и култура.

„Карлово е знаменит град, духовен и революционен център на България. За мен е много висока чест да получа тази награда на името на един от най-великите възрожденци, най-усърдните ни книжовници на България, който е направил толкова първи неща през Възраждането, заяви академик Касабова. Благодаря на Община Карлово, че е учредила тази награда. Има градове, по-големи от Карлово, в които са се родили достойни мъже и жени с голям принос за България, но не са се сетили да го направят. Просветителите имат също така голяма роля през Възраждането, както и революционерите, и се радвам, че дойде времето да им отдадем дължимото, каза още лауреатът.

Богоров е актуален и днес, защото в езика ни навлизат все повече чуждици - всички витрини и табели са написани на английски в цяла България. От всички телевизии не ни казват „Приятни почивни дни“, а ни казват „Приятен уикенд“. Нашият език е признат за официален в Европейския съюз, а ние сме една от най-старите, най-културни и най-достойни нации в Европейския съюз, така че те трябва да приемат от нас, защото ние имаме вече 1400 години история, която е пълна с култура, имаме Златен век. Така че ние трябва да вървим с високо вдигнати чела, мили хора! Желая ви много здраве и бъдете българи“, каза още в словото академик Благовеста Касабова.

Тържествената церемония завърши с авторския спектакъл „Възрождение“ на трио „Тенорите“ и Симфоничен оркестър „Симфониета“ – Враца, с диригент Христо Павлов и участие на актьора Емил Пеняшки.

На събитието присъстваха: заместник-кметът Антон Минев, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, носителят на Националната наградата „Д-р Иван Богоров“ 2018 – Светослав Цветков, учители, писатели, карловски общественици и граждани.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?