1553

Карлово стана столица на лавандулата, стотици честват синьото цвете /СНИМКИ/

Карлово стана столица на лавандулата.  Ритуалът , посветена на началото на синята жътва и празник на ароматното цвете доведоха в полетата под Балкана  жители на Карлово и Розовата долина, гости от различни краища на България, туристи от Нидерландия, Германия, Белгия и Великобритания.

Карлово чества  лавандулата като част своя поминък  и култура  в дните около Еньовден – празникът на билките и лечебните растения.

Празникът започна с жътварски песни, народна музика  и хора в сините полета край Карлово. Фолклорни групи от читалищата в Баня, Каравелово и карловския квартал „Сушица“ ожънаха първите ръкойки.

От градините  на земеделския производител Николай Калеев, където всяка година се възпроизвежда ритуалът "Жънене на лавандула" и се правят красиви снимки и фотосесии, празникът се пренесе в града. Лавандуловата фея и Царицата на розите поведоха шествие от фолклорни групи до площад „20 юли“.

Част от Празника на лавандулата бе в двора на Историческия музей, където женска певческа група от Ведраре представи замесване на домашен хляб.

Красив Еньов венец от билки посрещна гостите и туристите в Бухаловия хан в комплекс "Старинно Карлово". Там се изви опашка от желаещи да преминат през венеца и прошепнат желанията си, за да се сбъднат. В двора  бе представена старинна технология за изваряване на лавандула и добиване на масло от ароматното цвете. 

Празникът на лавандулата и Бухаловия хан избраха  Кристина от карловското село Климент и Васил от Асеновград, за началото на своя сватбен ден. За  Кристина мястото е много вдъхновяващо, съхранило красотата и традициите на този край. И къщата,  и дворът носят българския дух, затова тя избрала да я изведат от тук като булка.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?