Следвайте ни

Карлово стана синя приказка с аромат на лавандула СНИМКИ

viber icon

Карлово стана ароматна  синя приказка, дъх на лавандула се спусна над старинната част на града и нежни сини цветчета в кошници, на  букети или на единични стръкове украсиха възрожденските къщи около площад „Васил Левски“ от Бухаловия хан до Историческия музей. Фестивалът на лавандулата, който се провежда за седми пореден път, доведе в града гости и туристи от страната и региона. Празникът започна още в петък преди обяд, той бе открит от заместник-кметът Антон Минев и от Лавандуловата фея Мария Чолакова. 

А днес преди обяд в грейналите сини полета край Карлово фолклорни групи от карловските села дадоха начало на лавандуловата жътва със старинен обичай – облечени в народни носии, пеейки песни за земеделската работа през лятото, със сърпове и паламарки,  те отрязаха първите ръкойки от синьото цвете. Ритуалът бе на нивата на земеделския производител Николай Калеев. 

Лавандулата се жъне в слънце, в горещо време, защото тогава етеричното масло се качва в цвета, за разлика от маслодайната роза,  която се бере по роса, припомни Гинка Тодорова, председател на читалището в карловския квартал „Сушица“ и ръководител на женската певческа група. Жените от певческата група на „Сушица“ пазят  както бродираните ризи, така и паламарките от своите баби. В миналото в полите на Балкана над „Сушица“ имаше доста лавандулови полета, спомни си Гинка. От малка обичам работата в сините полета, сподели още тя.  Лавандулата привлича много туристи – с красотата на цветчетата и сините поля, с благоуханието си, с ценните си качества. Освен това е полезна е за здравето. А вече е много популярно да се снимаш в лавандулови полета, каза още Гинка Тодорова.

За да изживеят своята синя приказка в Карлово дойдоха Христина,  Иванка и Таня от Габрово. И трите бяха с народни носии от раклите на своите баби. Едната бе дошла със сърп, другата беше омесила хляб, третата носеше стомна с вода. 

Наслаждаваме се на празника на лавандулата, от Габрово сме, от снощи сме в Карлово, разказа пред репортера Христина Минчева, която е училищен психолог. Тук сме  да се поклоним на Царството на лавандулата, сподели с възторг и преклонение пред синьото цвете тя. Обожавам  лавандулата и нейния аромат. От миналата календарна година чакам този ден да настъпи и да преживея Празника на лавандулата. Това ароматно синьо цвете  ми вдъхва спокойствие и увереност. В Габровско няма лавандула, там е Балкан. За втори път влизам в лавандулово поле и усещането е невероятно. Вълшебно е . Задължително ще идвам при всяка възможност.  Приятелките на Христина са влюбени във фолклора и народните занаяти и използват всеки повод да споделят тази своя любов. Те пожънаха символично няколко ръкойки, после постлаха тъкана покривка на нивата, сложиха хляба, омесен за този ден и отпиха по глътка вода от писаната стомна.

 

Да се полюбува на сините полета в подножието на Балкана от Силистра до Карлово дойде Нина Димитрова. През последните години и в нашия край се отглежда лавандула, но Розовата долина е люлката на етерично-маслените растения, каза тя. Ще видя и изваряване на лавандула в Историческия музей така както се е правило преди повече от век. Харесва ми начина, по който в Карлово се чества това нежно цвете, сподели още тя.

От Израел до Карлово заради Празника на лавандулата от Израел долетяха от  Соли Ядида и нейният съпруг. След като гледали ритуала „Жътва на лавандула“ в нивите край Карлово те дойдоха в Историческия музей, за да видят как се изварява синият цвят и как по старинна технология се добива лавандулово масло. 

Аз много харесвам лавандулата, тя е красива , ароматна, много полезна за здравето, възторжено сподели Сали.  За мен лавандулата е много красива. Преди аз я виждах  само в пакетчета, сега е я виждам на полето, в кошниците и това е съвсем различно. Не мога да и се нагледам. И е много интересно да се запозная с този начин на отглеждане на лавандулата, на живота на хората, които отглеждат това прекрасно растение.

А съпругът на Сали си донесъл  сърп за жънене на лавандула чак от Израел, защото му напомнял  детските години, когато като дете с родителите си жънели пшеница в неговото село. 

В чест на лавандулата на площад „Васил Левски“ край Историческия музей  Царицата на розите и Лавандуловата фея, заедно с гостите и туристите заиграха пъстро Лавандулово хоро.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?