Следвайте ни

Карлово си взе Белия двор от държавата СНИМКИ

viber icon

Белия двор в Карлово става общинска собственост, прочутата къща от епохата на Възраждането бе известно време в активите на Министерството на културата, но кметът на общината д-р Емил Кабаиванов я поиска отново за Карлово. Той се договори за това с министър Боил Банов и процедурата по преактуването на имота от публична държавна в публична общинска собственост вече приключва, последният подпис ще е на областният управител Дани Каназирева.

Белия двор е един от символите на Карлово, къщата е била собственост на Гешо кожухаря, основател на прочутия  карловски Гешов род, дал на България от времето на Възраждането и век и половина по-късно  няколко поколения забележителни личности. По-късно като зет на Гешо в къщата е живял и учителствал един от най-големите просветни дейци от средата на 19-ти даскал Райно Попович. В този дом живеят и учат Георги Раковски, Гаврил Кръстевич. 

В началото 20-ти век красотата на Старо Карлово откриват цяла плеяда художници и фотографи, а в техните творби неизменно присъства Белия двор. Къщата става известна в Европа и по света от картините на големия български художник Никола Танев, влюбен до края на живота си в града. Последната собственичка на къщата  е Ана Кузманова, предците и и семейството и са сред най-големите дарители на Карлово. Приживе,  средата на 50-те години на миналия век, тя завещава къщата на музеите в града, волята и е в нея бъдат подредени нейните проучвания за Карлово, които още тогава са оценени като много съществен принос за историята на Карлово.

Преди няколко години по проект на общината Белия двор – къщата, градината и другите постройки в имота, заедно с още четири емблематични сгради от Възраждането,  стана един от най-атрактивните обекти на туристически комплекс „Старинно Карлово“. За да бъде осъществен един от най-значимите проекти за града и общината Министерството на културата го предостави за ползване на общината. Сега Белия двор вече е в активите на Карлово и ще продължава да се развива като къща, в която разказва част от най-красивата история на града и в която  е базирана зографска школа.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?