2374
Следвайте ни

Карлово се побратими с молдовския град Твърдица

viber icon

Карлово се побратими с молдовския град Твръдица. Това стана по време на официално посещение на делегация от Карлово, водена от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. В Твръдица кметовете на двата града д-р Емил Кабаиванов и Георгий Попов подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на културата, образованието, туризма и спорта.
При пристигането си българската делегация беше посрещната тържествено от младежи, облечени в български носии, след което посети храм „Св. Петка Българска“. Там кметът дари донесена от България, икона на светицата, патрон на църквата. В делегацията от Карлово участваха още председателят на Общинският съвет Карлово Доньо Тодоров и началникът на отдел „Канцелария“ Слави Джалъзов. 
Тържествената церемония по подписване на Меморандума за сътрудничество се състоя на 31 октомври в Мраморната зала на Двореца на културата в  Твърдица в присъствието на българския посланик в Република Молдова Н.Пр. Евгени Стойчев, българския консул в гр. Тараклия  Ангел Маринков и протойерей Владимир Паскалев – председател на Църковното настоятелство.

Подписването на Меморандума бе предхождано от тържествено заседание на Градския съвет на Твърдица, председателствано от Анна Емец.

След официалната част българската делегация присъства на концерт с участието на танцьори от музикалния колеж „Щефан Няга“ - филиал Твърдица, женския етнографски хор на Твърдица и танцовия колектив „Твърдишки извор“ при местния Дворец на културата.


По време на посещението си в молдовския град, карловската делегация посети Етнографския музей към Двореца на културата, където се запозна с пътя, изминат от българските преселници от  Твърдица, Сливенско, както и със  експонати, свързани с бита и културата на бесарабските българи.

 

Кметът на Карлово д-р Кабаиванов подари на директора на музея българска историческа литература, която да остане за поколенията, за да познават своите корени.  

Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров отдадоха почит и поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, който българските преселници са издигнали в молдовския град.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?