49

Карлово посрещна първия лъч на похода "По стъпките на Апостола"

Карлово посрещна лъч „Троянски Балкан – по пътеките на Апостола“, който е част от Националния туристически поход "По стъпките на Апостола". В него се включиха основно туристи-ветерани, групата на доайените се състои от 60 човека от 23 български градове и се сформира за седма поредна година.

Походниците бяха посрещнати от заместник-кмета на община Карлово Антон Минев. Той поздрави туристите-ветерани и им благодари за това, че всяка година в навечерието на рождената дата на Апостола изминават неговия последен маршрут.

В продължение на 4 дни участниците в похода изминаха маршрута Троянски проход – заслон „Орлово гнездо“ – хижа „Дерменка“ – х. „Добрила“ – х. „Васил Левски“ – х. „Балкански рози“ – х. „Хубавец“, за да стигнат до родния град на Левски.
Ръководителят на похода Румен Узунов получи от Антон Минев грамота от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

След това туристите положиха венец на паметника на Васил Левски.

Тази година в Националния туристически поход участват 252-ма  запалени планинари и туристи.  Негов дългогодишен ръководител е д-р Галина Цветкова от Плевен.

Походът потегли от Плевен, а всичките лъчове ще се съберат в Карлово на 18 юли, за да участва в тържествата, посветени на рождената дата на Васил Левски и Празника на града.  80 от участниците са ученици от различни плевенски училища. В похода се включиха и туристи от  Варна, Видин, Никопол, Велико Търново и други градове на страната. Разпределени в осем лъча, те ще преминат  по различни пътеки, по които е бродил из Стара планина Васил Левски.

Стана традиция походници, които са били ученици при първото издание на инициативата, да продължават да вървят по стъпките на Апостола вече със своите семейства и да водят малките си деца.

В старопланинските хижи, където туристите отсядат след дългите преходи през деня, посвещават  вечерите на Васил Левски като разказват интересни истории от неговия живот, пеят песни и рецитират стихове за Апостола.

И тази година на 18 юли, когато всички походници се съберат  в Карлово, те ще  бъдат облечени в  тениски с лика на Апостола и ще скандират "Левски! Дяконе! Апостоле!"

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?