Следвайте ни

Карлово получи уникалния ръкопис „Кой предаде Левски”

viber icon

Предателството на Апостола на свободата е разкрито още в 30-те години на миналия век от турколога Васил Шанов, чийто ръкопис вече принадлежи на Карлово. А името Левски не идва от лъвски скок, а е еднозначно на Български. На тези теми бе посветна  среща на карловци с  историка проф. Пламен Павлов и колекционера и дарителя Румен Манов в Карлово. Неин домакин бе кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Срещата  бе по повод  147 години от гиблелта на Апостола, които карлово и България отбелязват на 18 и 19 февруари.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов получи книгата-ръкопис „Кой предаде Левски“, фотография на Апостола от архива на Сава Райнов – председател на Сливенския революционен комитет и оригинална снимка на поп  Кръстьо и други комитетски мъже. Ценното дарение бе връчено на д-р Кабаиванов от досегашния им собственик, колекционера Румен Манов, на среща-разговор на 13 февруари в зала „Васил Караиванов” на общината.

„Ръкописът на Васил Шанов с обем 86 страници е от декември 1945 година. Авторът е работил като турколог в Националната библиотека. Там през 30-те години на ХХ век, в архивите на Ориенталския отдел, попада на шифрована турска телеграма, която той дешифрира. В текста по недвусмислен начин се доказва предателството на поп Кръстьо. „Кой предаде Левски?” е сериозен и любопитен документ”, каза Румен Манов. Самият той купува ръкописа преди 10 години от благоевградски пожарникар, който пък се сдобива с книжката от свещеник от Симитли, поясни пред пълната с карловци зала колекционерът и заяви, че най-достойният последен пристан на документа е Карлово.

Румен Манов внесе яснота около ръкописа. „В него е упоменато, че в онези години османската държава крие и пази поп Кръстьо. Той е таен агент и дава сведения директно на търновския каймакамин. При дешифровката на ръкописа става ясно, че Митхад паша от София изисква папката с предишни донесения на поменатия поп Кръстьо, като директно го нарича доносника. Сред тях са доносите за основаване на комитета в Ловеч. В телеграмата  дори се казва, че хора като поп Кръстьо трябва да се поощряват от държавата и да служат за пример на другите. Към края на ръкописа Васил Шанов разказва, че още тогава, през 30-те години, у нас започват да се състезават кой пръв е открил ръкописа и колко пари ще вземат за него.Приносът на Васил Шанов обаче е безспорен, припомниха историци по време на срещата в Карлово. Те припомниха и думите на Симеон Радев, който пише за Васил Шанов, че е  светла личност с голям принос.”

Още една важна тема за Апостола бе коментирана на срещата в Карлово. Историкът проф. Пламен Павлов на базата на  исторически проучвания и  факти  разкри, че  името „Левски“ произлиза не от така често разказвания случай на скок на Апостола, който бил като лъвски, а на избрано от него име Левский, което е синоним и олицетворение на „български“, т.е. Васил Български, като и че Апостола сам е избрал това име за себе си. 

В срещата участваха още народният представител Жельо Бойчев, началникът на Военна академия „Г.С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, командването на военното формирование в гарнизони Карлово и Казанлък, историци, общински съветници, много граждани.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?