Следвайте ни

Карлово поиска спешно ПУП за индустриалната зона край Марино поле

viber icon

Бързо изработване на подробен устройствен план на Индустриална зона -  Карлово поиска от Министерството на икономиката кметът на най-голямата община на север от Пловдив д-р Емил Кабаиванов. Теренът, който е с площ 580 декара, е включен в Национална компания „Индустриални зони“ АД преди повече от десет години  още при учредяването на акционерното дружество. Но  от тогава, въпреки настояването на местната власт в Карлово, Министерството на икономиката не  е изработило ПУП, а това  на практика прави привличането на инвеститори невъзможно. 

Емил Кабаиванов

Индустриална зона – Карлово бе обособена на държавна земя на мястото на бившето военно летище Марино поле. Общината съдейства за това  с очакванията, че този терен ще се окаже атрактивен за инвеститори и ще съживи региона – той  е в центъра на България, а до него водят удобни републикански  пътища от София, Бургас, Северна и Южна България.

Ако въпросът с ПУП-а не бъде решен бързо,  ще поискаме теренът да бъде предоставен на общината. Ние сме готови   да поемем неговото управление и сами да търсим инвеститори, заяви Кабаиванов.  Кметът на Карлово  разговарял отново по този въпрос с министъра на икономиката Емил Караниколов и с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции.

В същото време община Карлово започна процедура за основен ремонт и рехабилитация на пътя  до друга Индустриална зона, разположена на юг от града, която не попада в НК „Индустриални зони“ АД.  Общинската администрация  и ДБ – Карго България АД, който купи Вагоноремонтния завод  в Карлово,  попадащ в същата зона, имат съвместен проект за основен  ремонт и рехабилитация на това трасе, дълго над 2 километра и отвеждащо до десетки фирми, базирани на юг от Карлово. Проектът е на стойност над 2 милиона лева и предвижда изграждане на здрава настилка и полагане на два слоя асфалт. Реализацията на проекта ще удовлетвори фирмите в тази част на крайградската зона. В началото на идната седмица проектът ще бъде внесен в Министерството на икономиката. Имам уверението на министър Емил Караниколов, че ръководеното от него министерство ще осигури финансиране на този проект, заяви кметът на Карлово.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?