Следвайте ни

Карлово почита 147 години от гибелта на Васил Левски

viber icon

Тържествена възпоминателна церемония , посветен на 147 години от гибелта на Апостола събра стотици карловци, гости от региона и страната пред неговия паметник на едноименния площад в Карлово.  На площад „Васил Левски“ прозвучаха любимите песни на Апостола „Достойно ест“ и „Все за тебе мисля, мамо“, изпълнени от формация „Български гласове“.

Церемонията бе открита от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Тук сме на това свято място, заключено между  двата духовни храма на Карлово, съвсем наблизо  - е гробът на неговата майка на Апостола, тази фигура над нас – символът на България, мъжът, който се превърна в символ на българския дух. Тук сме с чувството на светла тъга от неговата гибел, и на преклонение пред неговото дело, каза в встъпителното си слово  Кабаиванов. Той припомни пътя на Васил Левски от Карлово до трагичния 18 февруари.

Той беше Апостола – учител, монах, военен стратег, организатор и идеолог на българската  национална революция, политически лидер в истинския смисъл на думата и държавник, каза още Кабаиванов и припомни ролята на Левски за Априлското въстание и изграждането на новата българска държава. 

Слово за Апостола произнесе областният управител Дани Каназирева.

Всеки народ има своите велики личности и своите паметни дати в историята си. Но Апостола на свободата  е само един. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички имат равни права независимо от  своята религиозна етническа принадлежност,  неговите завети, завинаги ще се пазят в съзнанието и сърцето всеки българин, отбеляза Дани Каназирева. 

Негови са думите, „Ако спечеля печеля за цял народ,  ако загубя губя само мене си“. Четем и препрочитаме думите от малкото тефтерче, много често забравяме един от заветите му „Дела трябват,  а не думи“, припомни тя.

Утре проявите в памет на Васил Левски в Карлово продължават. В 9.00 часа в църквата „Света Богородица“ ще започне тържествена света литургия  и панихида в памет на Дякона. В 11.00 часа на площад „Васил Левски“ ще се състои  митинг-поклонение. С шествие до родната къща участниците в митинга ще почетат Апостола. В Националния музей „Васил Левски“ те ще присъстват на обявяване на най-добрите есета от националния  студентски конкурс „Диалози във времето, диалози с времето“.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?