Следвайте ни

Карлово почете паметта на Васил Левски СНИМКИ

Цвета Караянчева: Да говорим за Апостола, за да не забравяме

viber icon

С едноминутно мълчание и заря стотици карловци и гости на Карлово почетоха тази вечер паметта и делото на Апостола на свободата по случай 148 години от неговата гибел. Тържественият митинг-заря се проведе пред паметника на  Васил Левски на едноименния площад. В него участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Дани Каназирева,  народни представители, общински съветници.

Председателят на Народното събрание прие строя на почетна рота на 61-ва Стрямска бригада и поздрави военнослужещите.

Митингът бе открит от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Няма сила, която да попречи на карловци да бъдем на този ден  и в този час пред паметника на най-свидния син на нашия град. Защото   Апостола  е единствен и неповторим, защото поколения българи са го приемали и приемат за свой кумир, това заяви  Кабаиванов във встъпителното си слово.

Той благодари на всички свои съграждани и гости на града, които в този мразовит ден и при всички предизвикателства на пандемията, бяха на площада с паметника на Апостола. И ще бъдем тук докато го има Карлово  и докато я има България, подчерта  Кабаиванов. Той припомни, че на този ден трябва да говорим за Левски, да припомняме неговите думи и завети, за да бъдат те пример и идеал за всяко поколение.

Слово за Апостола произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Днес се навършват 148 години от гибелта на най-достойния син на България.  В ден като днешния трябва да припомняме думите на Апостола, за да не забравяме, каза  Караянчева.

На този ден имаме нужда да се събираме и да бъдем заедно с други българи, да говорим за Левски, за това, което той означава за нас, заяви Караянчева. Левски е първият обединител на нацията и ще остане  такъв. В него ние винаги ще търсим упование, каза още в словото си Цвета Караянчева.

Утре проявите в памет на Апостола продължават с литургия и панихида в памет на Дякон Игнатий - Васил Левски, тя ще започне в 9.00 часа в църквата „Света Богородица“. След това на площад „Васил Левски“ ще се състои митинг-поклонение, а от там ръководството на общината и граждани ще потеглят в шествие до родната къща на Васил Левски.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай