Следвайте ни

Карлово почете английската писателка Мерсия Макдермот като народен будител

viber icon

Посветителски надпис в чест на английската писателка Мерсия Макдермот, авторка на един  от най-известните романи за Васил Левски „Апостолът на Свободата“ бе открит в Карлово. Надписът бе поставен на чешмата на площад „Васил Левски“, дарена на Карлово от Мерсия Макдермот през 1987 година, когато се честват 150 години от рождението на Васил Левски.

Паметният знак бе открит от заместник-кмета Антон Минев. С огромна любов към България, с невероятен пиетет към личноста на Апостола, с прецизността на изследовател Мерсия Макдермот изследва, описва и популяризира делото на Васил Левски и българската история, припомни директорът на Историческия музей Мария Деянова. Мерсия Макдермот е първият историк, който търси и открива европейските измерения на личността и делото на Васил Левски. Впечатляващо е посвещението на романа „Апостола на Свободата“ , което Макдермот поставя на първата страница: „На българския народ, който ми даде повече отколкото мога да му се отблагодаря“.

Днес в Историческия музей заместник-кметът Антон Минев откри и восъчна фигура на Васил Левски. Тя е дело на художника  Димитър Бакърджиев от Карлово.

Фигурата изобразява Васил Левски в момент на съзаклятие за вярност към революционното дело за освобождението на България. Важни аксесоари към нея са кама, пистолет и Библия. Затова авторът е сложил заглавие „Клетва“.

Това е втората восъчна фигура на Апостола, която Димитър Бакърджиев създава. Първата изобразява Васил Левски като учител в карловското село Войнягово. Тя е експонирана в старото училище на селото, запазено и до днес, то се намира в черковния двор.

В Патевата мааза на комплекс „Старинно Карлово“ се намира друга восъчна фигура, чийто автор е Димитър Бакърджиев – на Васил Караиванов, първият карловски кмет, първи братовчед и съратник на Васил Левски. Замисълът на автора е в бъдеще двете фигури да бъдат свързани композоционно.

Днес Карлово почете своите народни будители. Заместник-кметът Антон Минев и секретарят на общината Стефан Стефанов поведоха шествие.

То тръгна от паметника на Евлоги и Христо Георгиеви. С цветя бяха окичени паметните плочи и паметниците на д-р Иван Богоров, Христо Фъргов, Райно Попович, даскал Ботьо Петков.

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?