1553

Карлово откри паметник на ракетчика с почести и църковен ритуал

Откриването на паметник на ракетчика в Карлово събра днес няколко поколения офицери, сержанти, войници и волнонаемни, служили в ракетните поделения в Марино поле.

Събитието се превърна в празник на войнството, част от което от 60-те до 90-те години на миналия се установява да живее в Карлово, както и на града.  Организатори на събитието  бяха Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Община Карлово.

Да почетат дейността на 56 ракетна бригада и 129 Подвижна ракетно-техническа база дойдоха председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов, заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полк. Мирослав Костадинов, главният редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев и десетки ветерани от ракетните войски в България, техни потомци и близки.

Монументът бе открит с военна церемония, ръководена от полк. Мирослав Костадинов и водосвет, отслужен от Негово благоговенство отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловска духовна околия и от отец Рафаил. Церемонията завърши с „Марш на ракетчика“, изпълнен от секретаря на Общинската организация за СОСЗР м-р о.з. Стефан Груев и м-р о.з. Петко Сълев.

Паметникът на ракетчика в Карлово бе изграден от ОбО на СОСЗР със съдействието на Община Карлово и подкрепата на десетки дарители. Инициативата е на подполк. Серафим Наков, който по-късно се обръща към запасното войнство в Карлово заедно да я осъществят. Предложението намира широка подкрепа и е осъществено в чест на 60 години от изстрелването на първата българска ракета от полигона Капустин Яр в Казахстан в бившия Съветски съюз.

 

Днес инициаторът подполк. о.з. Серафим Наков бе удостоен посмъртно с награда от СОСЗР.

Дейността на ракетните поделения в Марино поле край Карлово e една от най-добре пазените тайни не само в региона, но и в страната. Там в продължение на повече от 30 години военнослужещи и войници тренират изстрелването на балистична ракета, която е можела да носи и ядрен заряд. В ситуация на война бойната глава на ракетата е трябвало да пристигне за два часа от СССР, ракетата е можела да порази цели край Босфора и в Бяло море.

Повече от 150 ракетчици, служили в този период в поделенията в Марино поле си спомняха днес за това  славното време. В пуск на ракета в Капустий Яр са участвали много от участниците в тържеството, сред тях главния редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев и Негово благоговенство отец Марко Тодоров.

Полк. Илко Трендафилов е бил първият български офицер, натиснал кнопката за старт на първата българска ракета на 28 август 1962 г. Днес неговият син Димитър Трендафилов получи награда, с която посмъртно бе удостоен баща му. Заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов, също прие наградата, с която посмъртно бе удостоен баща му полк. Васил Славов, също дал пуск на ракета, а по-късно назначен за командир на едно от ракетните поделения в Марино поле.

Посмъртно награда получи и ген. Димитър Желев Тодоров, основоположник на ракетните войски. На ген. Димитър Желев Тодоров бе посветена и една от шестте паметни плочи, поставени край паметника. С признателност и уважение участниците в тържеството го наричаха баща на ракетните войски в България.

С награди бяха удостоени и участниците в изграждането на паметника, сред тях полк. о.з. Ненко Чернооков.

Наградите бяха от името на Министерството на отбраната, от Началника на отбраната, от Община Карлово, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от ген. Ангел Марин.

Цветя на паметника, снимки, разкази и много спомени бяха дългия финал на празника на ракетчика в Карлово

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
малък Тошко

малък Тошко

28.08.2022 | 21:45

Дядо какви паметници правеше на времето, е-хееее. Сега един паметник не могат да направат, като хората. Абе соцът си е соц. Най - справедливият строй.

Отговори
4 1
Западняк

Западняк

27.08.2022 | 23:05

Паметник на ракетчика?? А какво следва? Паметник на партенката?? Прост народ - слаба държава.

Отговори
4 6
А дерето прелива

А дерето прелива

27.08.2022 | 23:51

В най-добрите съветски традиции...

Отговори
5 4
РЕДНИК ОТ 22/440

РЕДНИК ОТ 22/440

28.08.2022 | 20:09

ЕДНО ВРЕМЕ ХОРАТА БЯХА ГОТОВИ ДА УМРАТ ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ КАТО ТЕБВМИРИСАН ЗАПАДЕН БОЛУК

Отговори
5 3
Западняк

Западняк

28.08.2022 | 21:20

Заблудени овце.

Отговори
2 3
Спокоен

Спокоен

03.09.2022 | 21:32

До редника - Да бяхте дали тия пари за почистване на речните корита и укрепване на дигите бе, нещастнико! Гледаш ли какви наводнения стават след 3 часа дъжд? Малоуумен деебил!

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?