Следвайте ни

Карлово остава без Съдебна палата още години наред

viber icon

Карлово няма да има Съдебна палата в обозримото бъдеще,  това става ясно от отговор на Висшия съдебен съвет относно искането на карловските адвокати за незабавен ремонт на сградата на Районния съд. Това коментира пред "Марица" адвокат Тошко Стоев, който инициира подписка с искането на спешен ремонт на Съдебната палата в Карлово. Сегашната сграда на Районния съд е пропукана и опасна за обитаване. Тя е под ключ от 2017 г. В близките месеци и години обаче сградата няма да бъде годна за работа, Районният съд ще продължи да обитава няколко сгради, в които няма никакви условия за работа на съдебните служители с гражданите и адвокатите, а съдебните зали са настатени в училище. 

Висшия съдебен съвет е отговорил на подписката на карловските адвокати.

В отговора се припомня, че  27 септември 2018 г. е възложено строителство и ремонт на сградата на Районния съд в Карлово, но на 16 юли 2020 г.  са констатирани „забава в линейния график и договореното между страните“, което е дало основание за разваляне на договора едностранно.

Едва на  30 юли  тази година ВСС решава да обяви нова обществена поръчка за „Изготвяне на инвестиционен проект за преработка по чл. 154 от ЗУТ на одобрен инвестиционен проект, извършване на авторски надзор и изпълнение на СМР на обект: аварирала пристройка и основна сграда на Съдебна палата гр. Карлово“.

От отговора става ясно, че на първо място след двугодишна работа по договора е констатирано неговото неизпълнение.  След още едногодишно бездействие ВСС възлага ново проектиране по реда на чл. 154 от ЗУТ. Не става ясно какви отклонения от одобрения инвестиционен проект налагат това – съществени или несъществени. Това е от особено значение доколкото имат своето времево измерение, коментира адвокат Тошко Стоев.

В отговора ВСС  твърди, че  довършване на ремонта на Съдебната палата в  Карлово е  от съществено значение за тях,  но в близките години не се очертава  въвеждането и в експлоатация. Отговорът на ВСС не дава и минимални надежди проблемите на адвокатите, упражняващи професионална дейност в района на Районен съд Карлово и на съдебните служители в близките години да намерят задоволително решение, смятат адвокатите в Карлово. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?