Следвайте ни

Карлово на нокти! Фабрика „Евлоги Георгиев" рухва и отвътре СНИМКИ

Потресаващи снимки разтърсиха социалните мрежи

viber icon

Нова вълна на негодувание срещу пълната липса на заинтересованост към сградата на фабрика „Евлоги Георгиев“ в Карлово залива социалните мрежи. Недоволството е насочено към собственика на имота проф. Димитър Тадаръков,  както и към фирмата „Пиринпласт“ АД, представлявана от Димо Тадаръков, която към момента официално притежава сградата.

Десетки карловци припомнят, че на 18 юли, точно на рождения ден на Васил Левски, рухна покривът на знаковата Вълнено-текстилна фабрика в Карлово, построена точно преди 130 години - през 1891, от Евлоги  Георгиев и дарена на  община Карлово, за да осигури поминък на местните хора, а с печалбата  от дейността  да се издържат болницата и едно училище в града.

„Марица“ следи сагата с фабрика „Евлоги Георгиев“ от 20 години, когато имотът бе придобит от фирмата на Димитър Тадаръков „Буллизинг“ чрез приватизация  на предприятието „Карловска коприна“ – лице на текстилната индустрия у нас в продължение на 40 години по време на социализма.

Глас на негодувание в социалните мрежи срещу безхаберието към това ценно дарение надига и инженер Temenujka Papazova, която е инженер конструктор. Ето и нейният коментар в профила Деволюция във ФБ. То е публикувано непосредствено  след посещението и при фабриката като специалист.

"В петък, 16 юли, имах възможността да посетя и огледам  като инженер конструктор тази знакова за Карлово сграда, паметник на културата, дарение от Евлоги Георгиев на общината, и да видя отвътре какви са пораженията на  безстопанственост. След кратък разговор по телефона със собственика Тадаръков и мнението ми като конструктор за сериозните мерки , които трябва да се предприемат, той ми обясни, че всъщност иска само едно палиативно покриване, вероятно само  да не дразни гражданите и аз му казах да не ме търсят повече. Вчера, на рождения ден на Левски покривът е рухнал окончателно. Дано грохотът, с който е паднал да събуди най-после спящата власт и общество за пораженията от тази фалшива каста "бизнесмени", която беляза нашия преход само с разруха“, пише Temenujka Papazova. Тя публикува и свои снимки от фабриката отвътре.

Сградата започна да се  руши  много сериозно  в края на юни след първите проливни дъждове това лято. Както „Марица“ писа, тогава собственикът отказа достъп на общината до имота, за да бъде извършен авариен ремонт. А пред „Марица“  Димитър Тадаръков заяви, че сградата е паметник на културата от местно значение, че той не можел да предприеме нищо без разрешение на Министерството на културата. Междувременно обаче след  сигнал на община Карлово Министерството на културата светкавично изпрати инспектори да проверят състоянието, а собственикът бе задължен да извърши ремонт.

Преди броени на входа на фабриката се появи табела "Обектът е в ремонт", но ремонтни дейности там не се забелязват.

На свое заседание днес Общинският съвет в Карлово даде ход на процедура за кандидатстване пред ОП „Региони в растеж“ с проект за реставрация и адаптация на вилата на Евлоги Георгиев, която е част от архитектурно-промишления ансамбъл заедно с фабриката идруги сгради. Вилата обаче е собственост на община Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?