Следвайте ни

Карлово иска решение за тунелите под Стара планина

Тунел Троян-Карлово в най-голяма степен ще допринесе за бързото икономическо оживление на големи региони в България, твърди инж. Стойо Карагенски

viber icon

Национален дебат за мястото, където да бъде изграден първият у нас жп и шосеен тунел под Стара планина поиска председателят на Карловския общински съвет инж. Стойо Карагенски. Инициативата му е заради заявката на два други региона от страната, които настояват за тунели под Балкана. Едната е от страна на Габрово за изграждане на такова съоръжение под прохода Шипка, другата от страна на областния управител на Видин Кръстьо Спасов за тунел под прохода Петрохан. Карловският водач на старейшините е изпратил в тази връзка писмо до министъра на инвестиционното проектиране проф. Иван Димов. В него той изтъква необходимостта от изграждането на тунел под Стара планина в района Троян-Карлово в кратки срокове.


Карлово упорито работи по идеята за тунел под Беклемето, като за изхода на съоръжението от южната страна на Балкана се коментира най-кратък вариантът Троян-Христо Даново. Тази идея съществува още от края на 19-и век, но бе възкресена и стигна пред етап възлагане на предпроектни проучвания през 1999 година, след създаване на Сдружението за изграждане на тунел Троян-Карлово.


Прокарването на тунел в този район на Централна Стара планина е в съзвучие с програмата за изграждане на инфраструктурата по Общоевропейските транспортни коридори, приета на Втората конференция на министрите по транспорта, коментира инж. Стойо Карагенски. А уникалното разположение на транспортната връзка Троян-Карлово в карето между 4-ти, 8-ми, 9-ти, които са сухопътни и 7-ми - река Дунав, общоевропейски транспортни коридори, открива най-добрите възможности за поемане транзита на товари  и пътници в четири посоки в света. Това е и една от най-добрите възможности за бързо икономическо оживление на съответните региони в страната, допълва инж. Карагенски.


За пръв път идеята за тунел точно на това място коментира малко преди смъртта си българският предприемач и банкер и най-голям български дарител карловецът Евлоги Георгиев. Той предложил на съгражданите си да финансира проект и строителство на тунел Троян-Христо Даново. Градът обаче се нуждаел спешно от нови работни места и карловци не оценили предложението на своя велик съгражданин и възможностите, които неговото започване и осъществяване разкриват пред региона. Те заявили “Не искаме тунел, искаме фабрика!” Така Евлоги Георгиев построил първата вълненотекстилна фабрика в България, а вече като напълно разработена идеята за тунел под Беклемето лансирал в началото на 20-ти век инж. Лукан Хашнов, член на Българската академия на науките. Връзката Троян-Карлово е в средата на България и естествен кръстопът на диагоналите Силистра-Петрич и Видин-Странджа.
Тунелът Троян-Карлово свързва най-пряко двата най-големи града и промишлено-аграрни агломерации на централна Южна и централна Северна България - Пловдив - втория по големина град в България, и Плевен - най-големия град в Дунавската равнина. Жп връзка под Балкана между Троян  и Карлово е и основополагаща за изграждане на магистрала Плевен-Смолян, чието продължение на север е река Дунав и съответно Централна и Северна Европа,  а на юг Кавала и Бяло море. В общо европейски план тази пряка транспортна връзка Северно море-Егейско море предопределя голямото геостратегическо значение на тунела Троян-Карлово, аргументира се председателят на Карловския общински съвет.


Съвременните жители на селищата от двете страни на Беклемето жадуват за старта на този проект вече близо 20 години. Те с голям интерес следят решението на всяко правителство относно изграждането на такова съоръжение, коментират кметовете на селата от Подбалкана. Те виждат в реализацията на проекта за тунел Троян-Карлово възможност за бързо икономическо съживяване на региона, където безработицата и ниските доходи през последните години са основната характеристика на живота тук. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?