Следвайте ни

Карлово иска национален статут за Златния тракийски град

viber icon

Комисия предлага на министъра на културата археологическият обект Тракийски селищен център от VІ – V в. пр. Хр.“ до с. Васил Левски, известен още като Златния град край Карлово  да придобие категория на паметник от национално значение. Това предлага комисия, сформирана от представители на различни държавни институции под  ръководството на Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. Комисията ще изготви предложение за определяне на режими – териториален обхват и предписание на археологически обект „Тракийски селищен център от VІ – V в. пр. Хр.“ до с. Васил Левски, община Карлово.

Обектът се проучва от екип под ръководството на директора на Регионалния архелогически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. В предишния  сезон археолозите откриха важни артефакти, сред които керемиди с блестящо покритие, т. нар. котешко злато, които са покривали храма и резиденцията на тракийския владетел на тези земи. Заради това тракийското селище стана известно като Златния град край Карлово.

Въз основа на направените констатации на терен и проведените разисквания, комисията предлага да бъде предоставена категория „Национално значение“ на този археологичен обект. С оглед неговата голяма научна и историческа стойност и значение, след приключване на процедурата за промяна на статута, община Карлово ще инициира кандидатстване за европейско финансиране за разработка и социализация на „Тракийски селищен център от VІ-V в. пр. Хр.“. Това ще допринесе за бъдещото развитие на обекта като знакова културна и туристическа дестинация както за община Карлово, така и за целия регион.

Тракийски селищен център от VІ-V в. пр. Хр. е открит в началото на 90-те години от доц. д-р Костадин Кисьов. Проучвания на обекта започват през 2005 година. През 2019 и 2020 г., с отпуснати от Община Карлово средства, бяха извършени теренни и геофизични проучвания, обследване и архитектурна обработка на храмовата постройка и графична реконструкция на сградата.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?