Следвайте ни

Карлово и Троян отварят Беклемето целогодишно

Това е най-мащабният проект за интегрирано развитие на регионите за плановия период 2021-2027 

viber icon

Троянският проход остава отворен целогодишно, огромните снежни навявания през зимата няма да затварят пътя през целия сезон. Това може да стане чрез изграждане на защитни съоръжения по шосето. Това съобщи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.По този проект работят общините Карлово и Троян, подкрепяни от областните управители на Пловдив и Ловеч.

Най-високият старопланински проход е затворен от края на октомври до началото на месец май  заради навявания, които образуват огромни снежни преспи, достигащи на места 5 метра. За да остане връзката между Северна и Южна България по най-прекия  път целогодишна, има възможност по тези места да се изградят съоръжения – тунелни конструкции на шосето, през които транспортните средства да преминават целогодишно. 

Това е само първият етап на решаването на проблема. Вторият ще бъде реализирането на идеята за   железопътен и шосеен тунел Троян-Кърнаре под Балкана - една идея на  карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви от втората половина на 19 век, която идва времето да бъде осъществена, коментира Кабаиванов. Той се позова на експерти, които твърдят, че тунелът Троян-Кърнаре ще бъде по-кратък и два-три пъти по-евтин като инвестиция от обещавания като по-скорошен за реализация тунел под прохода Шипка.

Въпросът  за осигуряването на целогодишна транспортна връзка между Северна и Южна България през Троянския проход  ще бъде обсъден от   кметовете на Карлово и Троян, в която ще участват областните управители на Пловдивска и Ловешка област, както и изпълнителният директор на Агенция пътна инфраструктура инж. Георги Терзийски. Срещата е в сряда, 28 октомври в Троян.

Това е най-мащабния проект, който двете съседни общини Карлово и Троян подготвят съвместно по ОП „Региони в развитие“ за следващия планов период 2021-2027. Карлово вече  активно се готви за него. 

И тъй като Оперативна програма „Региони в развитие“ с предимство ще финансира интегрирани проекти на съседни общини,  най-голямата община на север от Пловдив  ще обсъди с община Троян и един мащабен проект за развитие на туризма.

Той предвижда създаването на туристически маршрут Виа Траяна Балканика на базата на стария римски път от Централна Европа до Бяло море. По древното трасе ще бъдат частично реставрирани и  старите  римските пътни станции Ад Радицес на Беклемето и Суб Радице край карловското село Христо Даново, крепостта Состра в Троянския Балкан, пътната станция Виа Мата между Войнягово и Михилци, маршрутът продължава по запазеното римското трасе през Средна гора. Те ще се превърнат в туристически атракции.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?