71

Карлово и Сопот се сляха, делят ги само табелите

Карлово стигна до Сопот. Двата възрожденски града вече се сляха в едно. Това стана окончателно с изграждането на нов търговски обект в местността Кантона. Той е в последния  имот до границата с община Сопот, разположен на първа линия на север от Подбалканския път. Вече само табелките указват, че преминавате от една община в друга и от един град в друг.

Приближаването на двете населени места започна в средата на 80-те години с един несбъднат мащабен урбанистичен проект, но реално стартира десет години по-късно, когато бе завършено връщането на земеделската земя на бившите собственици, започна реалната търговия с имоти и създаването на частни фирми. Застояването на петте километра от двете страни на Подбалканския път между Карлово и Сопот вече приключва. От северната страна на пътя няма нито един свободен терен за строителство на първа линия. От юг парцелите не са повече от три-четири в двете общини.

От Сопот в посока Карлово се редуват мотел, голяма бензиностанция, автокъщи, транспортна фирма със сервиз, друга автокъща. Без строеж остава малка тясна ивица около река Мурла и едноименния язовир. То ще остане единственото незастроено кътче заради протекциите на програма „Натура 2000“. Рядък вид костенурки пазят това място от предприемаческите инициативи.

От Карлово към Сопот вече са изградени мебелен магазин, модерен комплекс - автомивка за всички видове автомобили, автокъщи за коли и бусове втора употреба. Редицата започва с голям строеж -

изгражда се първият в Подбалкана ритейл парк

с десет магазина на най-известните вериги за  хранителни и промишлени стоки. Мястото е около 10 декара, а инвеститори го закупиха от частни собственици.

Линията от обекти до границата с община Сопот завършва с друг голям обект - в строеж е търговски център и халетата му вече са изградени.

Сделките за този терен са сред най-обсъжданите напоследък в региона. Местен бизнесмен е купил земята от собственик - около 5 декара, а после разделил терена на два имота и продал парцелите на други двама местни предприемачи. Слухове твърдят, че печалбата от сделките е 70 хиляди лева, а ако при продажбата на инвеститорите теренът е имал ПУП /подробен устройствен план/, печалбата щяла да е още по-голяма.

От южната страна на пътя се редят магазини за строителството и банята, автосервизи и магазини към тях, ресторант.

Търсят се изключително имоти на първа линия - никой не иска да строи автосервиз, магазин или какъвто и да било обект на втора и трета линия, където няма видимост от пътя.

Карлово е Сопот на практика вече са един конгломерат, нещо, което е било проектирано в 80-те години на миналия век. В разцвета на социализма е било планирано двата града да се слеят в един, който условно е трябвало  да бъде наречен Розова долина. По средата, в района на язовир „Мурла“, е трябвало да бъде изграден административният център с общинските служби и банките и голям жилищен комплекс. Двете населени места - Сушица на изток от Карлово, и Анево за запад от Сопот, които ту са били обявявани за квартали, ту за самостоятелни села, е трябвало да бъдат свързани с тролейбусна линия. Планирано е било тя да преминава през двата града и да обслужва цялото население. Урбанистичният проект е трябвало да реши проблема с необходимостта от жилища за работещите в големите предприятия в Карлово и Сопот, както и да се развият качествени административни услуги за населението.

Проектът е бил многократно обсъждан дори публично, но останал само на хартия. Вероятно и никога нямало да се стигне да сливането на двата града заради тяхната уникалност и значимост във Възраждането, което им отредило специално място в историята на България. Да събереш града на Васил Левски и родното място на Иван Вазов в един град и днес, дори за непредубедените, звучи абсурдно.

Днес Сопот и Карлово вече са практически слети, но в съвремието те категорично ще останат две самостоятелни териториално-административни единици. След болезненото раждане на община Сопот през 2003 г., когато се обособи малката община, връщането <210> в общината майка е невъзможно. Никоя администрация от двете страни на река Мурла оттогава досега не желае да има връщане назад. Подобен въпрос не може да се обсъжда, особено в Сопот. За всеки  сопотненец тази хипотеза е неприемлива.  В града на Вазов утвърждаването на собствени институции на общината и на местната власт продължава, затова и ревността към своето е изключително силна. Това всъщност е било така и назад във вековете, Иван Вазов го е описал удивително точно в повестите си „Хаджи Ахил“ и „Чичовци“.

Факт е обаче, че  границата съществува вече само на карта.

В същото време Карлово уплътнява свободните терени по околовръстния път от кръговото кръстовище за Сопот в посока Дъбене и по пътя за Пловдив и към Ведраре. Проектът за Общ устройствен план предвижда там да се обособят индустриални зони.

Сопот също се уплътнява от южната страна своя околовръстен път и по-плахо в посока Анево.

 

КАРЕ 1

Пътни подобрения улесниха сближаването

Сближаването на Карлово и Сопот бе улеснено значително от изграждането на кръгово кръстовище на изхода от Карлово. Това отпуши трафика в пиковите часове, когато хиляди автомобили потегляха към и от ВМЗ-Сопот, както и от и към 61-ва Стрямска бригада.

Ремонтът на Подбалканския път в участъка от Иганово до с. Васил Левски, в който попада пътят Карлово-Сопот, също улесни връзките между двата града. Заедно с обновяване на трасето бе изградено улично осветление, така в тъмните часове на денонощието движението между Карлово и Сопот бе улеснено. Новите лампи по трасето са наредени от Карлово до Сопот без прекъсване, но всяка община си плаща коректно сметките за тока от новото улично осветление в своята част от пътя.

Изграждането на ритейл парка, макар и на карловска територия, ще бъде ценна придобивка и за жителите на Сопот - градът на Вазов е на една ​ръка разстояние от него.

Според хора от имотния бранш пазарът на нови апартаменти в източната част на Сопот е атрактивен за жители на Карлово заради близкото разстояние и удобните комуникации. Преимуществото да си купиш нов апартамент в Сопот според тях е в атрактивната цена, на която не можеш да си купиш жилище в Карлово.

А пътуването на ученици за училище от единия до другия град открай време е част от нормалния живот на Карлово и Сопот.

 

КАРЕ 2 

Цените на имотите хвърчат нагоре

По пътя между Карлово и Сопот цените на имотите на първа линия растат с часове, споделят предприемачи, запознати добре с този пазар. В зависимост какъв е пазарният интерес, цената на квадратен метър тръгва от 50 лева и често надминава 100-150 лева. Има случаи тя да стигне до 200 лева на квадратен метър.

В момента се продава голям терен за фотоволтаичен парк в землището на Сопот. Обявената цена на кв. метър е 100 лв., твърдят запознати.

Инвеститорите са предимно хора от региона, които са били на гурбет в чужбина и са се върнали, за да започнат свой бизнес в родния край.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?