Следвайте ни

Карлово е пред опасност да загуби емблематични чешми

viber icon

Карлово е на път за загуби своите каменни чешми, строени от епохата преди Възраждането и до преди две десетилетия. От близо 30 такива водоизточници едва девет имат течаща вода.

А чешмите са  част от облика на Карлово от съществуването на града до наши дни. За това алармира  финансистът Атанас Чернооков, известен родолюбец, който със съмишленици  само преди месец възстанови една от знаковите чешми  - тази край водопад Сучурум, строена от горските работници при залесяването на склоновете на Стара планина срещу пороите в началото на 20-ти век. 

Чешмите на Карлово са на знакови за града места, те са строени основно от дарители. Тяхното състояние днес вълнува някои от нас, но малцина  ги поглеждат с намерение видът им да се промени и от месинговите им чучури да потече отново старопланинска вода. Ние минаваме ежедневно край някоя от тях,  често без да ги забелязваме. Всяка от тях обаче има своя  история, и тази история е част от живота на Карлово, припомни Чернооков.

В част от детските ми спомени за  Карлово съм запомнил много красивите чешми, добре подържани и многото течаща вода по каменните вади през града.

С масовото строителство на семейни кооперации през 80-те години водата постепенно изчезна.

Много чешми пресъхнаха и като, че ли отнеха нещо от красотата и духът на  града ни. Преди два месеца обходих всички сегашни чешми и заснех тяхното актуално състояние.

Общо изброих 28,  от тях само 9 имаха течаща вода. Останалите са в много лошо състояние.

Занемарени са през годините. За част от тях трябват не много средства и труд, за да заблестят отново, сподели Атанас Чернооков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?