Следвайте ни

Карлово чества маслодайната роза с красив празник СНИМКИ

Министерството на земеделието ще подкрепи розопроизводителите

viber icon

В годината на  сериозни проблеми в розопроизводството Карлово чества днес маслодайната роза, а земеделските производители и  жителите на долината са убедени , че  затрудненията ще бъдат преодолени и българското розово масло ще продължи да бъде емблема  и гордост на страната. 

Уникален ритуал в розовите градини  край града  даде началото на най-красивия празник в Карловския край. 

Сред песните и танците на над десет фолклорни групи от близките села кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов   посрещна Царицата на розите. Малко по-късно  20-годишната Елена Данова пристигна на градския стадион и обяви началото на феста. На фона на пъстро шествие от фолклорни състави от певчески, танцови и кукерски групи  кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов приветства земеделските производители, които отглеждат ароматното цвете, както и и жителите и гостите на региона.

За първи път Празникът на розите, който има близо 120-годишна история се провежда под знака на  своята запазена марка,  регистрирана  в Патентното ведомство, обяви кметът на Карлово. Това е резултат от няколко годишна работа на администрацията. Принос за този успех има основно  Силвия Тодорова, Царица на розите през 2002 година. Тя  бе представител на общината в тази процедура и е председател на асоциация „Царици на розите“. Марката се ползва съвместно с община Казанлък, каза още Кабаиванов.

През последните две години в условията на действащ Закон за розопроизводството в страната са регистрирани над 2900 земеделски производители, които отглеждат общо над 45 декара маслодайна роза от сортовете дамасцена и алба. От тях се добиват около 14-15 хиляди тона розов цвят. А производството на розово масло, което е българската слава и гордост, надвишава потреблението му у нас и на международните пазари близо два пъти. Това създава и значителни проблеми в бранша. 

Министерството на земеделието, храните и горите обаче ще направи необходимото да подпомогне  отрасъла, стана ясно днес. В поздравителен адрес на служебния министър на ЗХГ проф. Христо Бозуков, прочетен от неговия заместник Крум Недялков, бе отчетено,  че заетите в бранша разчитат на държавна подкрепа и екипът на проф. Бозуков  ще се постарае да защити всички участници в това производство.

Гост на Празника на розите в Карлово бе и служебният министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Георги Тодоров. Той припомни, че  ведомството чрез валидирането на пощенски марки в продължение на повече от век е популяризирало и продължи да го прави, маслодайната роза, която разнася славата на България по света.

Гост на феста бе и  доц. д-р Пламен Славов, заместник-министър на културата в служебния кабинет.

По традиция от няколко години празникът събира заедно дамите, които през годините са носили короната на Царицата на розите. Те са обединени в асоциация „Царици на розите“, чийто председател е Силвия Тодорова. 

На празника дойдоха кметове на общини. Поздравителни  адреси бяха получени от председателя на НСОРБ Даниел Панов, който е кмет на Велико Търново, от изпълнителния директор на сдружението Силвия Георгиева, от областния управител.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?