Следвайте ни

Карловка стяга колекция от захарчета за Гинес

viber icon

Карловка е готова да представи своята колекция от пакетчета със захар пред Книгата за рекордите на Гинес. 41-годишната Румяна Христова притежава 17 хил. захарчета от 68 държави от почти всички континенти.  Сбирката й тежи цели 90 кг.

Румяна съхранява колекцията си вкъщи, като внимава за влажността на въздуха. Ако тя е по-висока, захарта ще започне да се топи и пакетчетата да се разпадат.  Карловката събира своята колекция в класьори, там захарчетата са подредени по години, по серии и по държави.

Румяна започнала да събира захарчета преди 26 г., тогава още била ученичка в Икономическия техникум в Клисура. Когато излизала със съучениците и приятелите си, пиели кафе или чай, а в заведенията вече сервирали горещите напитки не със захарница, а с пакетчета захар. Румяна не обичала подсладено кафе или чай, а й се струвало разхищение да захвърля захарчетата в мократа чинийка или в пепелника.  Освен това се впечатлявала от картинките -първоначално най-разпространени били тези с жълти животни, а по-късно с фолкпевици. Тя  слагала пакетчето в джоба или чантата. Неусетно се събрало голямо количество. Решила да си направи колекция.

През 90-те нямала възможност да пътува, а и тя не смеела да споделя за хобито, защото не знаела как ще се приеме. Затова колекцията набъбвала бавно. Постепенно обаче хората около нея разбрали и започнали да й подаряват пакетчета. Когато се появил интернет, тя се свързала с доста хора от България и от света. А Фейсбук сякаш бил създаден да открие стотици като нея, които събират захарчета. Сега поддържа контакти с над 150 колекционери от САЩ и Русия, от Испания и Италия, от Германия, от Африка, има пакетчета дори от далечна Аржентина.

Понеже вече имала информация, че захарчетата в Италия са с много интересни картинки, тя си организирала екскурзия, освен да види Колизеума, но и да събере пакетчета със захар. На Апенините има дори музей на захарта, който силно впечатлил карловката.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нищо чудно

Нищо чудно

20.01.2021 | 20:45

Карловските жени са прочути с устойчивия си интерес към всякакви безполезни занимания. Вследствие на това домовете им са задръстени с безброй бъзикни и финтифлюшки. Ония съсредоточено им бършат праха и това занимание, заедно с турските сериали, поглъща цялото им време.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?