46
Следвайте ни

Карловка рисува в Солт Лейк Сити върховете на Балкана СНИМКИ

viber icon

Лолита Николова организира класация за най-добрите карловци на годината, излъчени с пряк избор от гражданите

Посреща световни звезди в петзвезден исторически хотел на остров Макинак в щата Мичиган

Лолита Николова ще обяви след броени дни най-добрите хора в различните сфери на културния и обществения живот в Карлово. Собственичката на галерия „Даниел“ и издателка на алманах „Карлово-Емпатия“ организира своеобразната класация за трета поредна година и това е напът да се превърне в традиция. Лолита не посочва сама кой е най-добрият художник, журналист, читалищен деятел, детска градина или училище за изминалата година, а разчита на мнението на гражданите. „Всеки който желае, може да посочи своя фаворит в определените области на страницата във Фейсбук, която създадох, „Най-добрите в Карлово“. Там публично или на лично съобщение гражданите правят своето предложение, а аз само обявявам имената и връчвам сертификатите“, разказва инициаторката на кампанията.

С художника Димитър Бакърджиев

„Всъщност това не е моя оригинална идея, споделя тя. Видях как гражданите номинират най-добрите в Солт Лейк Сити през 2000 година, когато се установих да живея  и работя там. Инициативата беше на местния вестник, а статии за фаворитите на гражданите бяха разлепени на публични места. Идеята ми хареса. Когато през 2019 г. се върнах в Карлово, реших, че може би това ще е интересно и полезно за града“, обяснява амбициозната дама. Първите две класации „Най-добрите в Карлово“ през 2019 и 2020 г. стават много популярни - номинираните са обявени на страницата във Фейсбук и на афиши, разлепени в целия град.

Лолита е завършила археология в Софийския университет, а през 2000 година се установява да живее и работи в Солт Лейк Сити, столицата на щата Юта. Там се занимава основно с генеалогия и осъществява редица сериозни проучвания в Европа. Но в САЩ тя постоянно учи, допълва образованието си и знанията си в колежи  - учи английски, педагогика, рисуване. Записва се в курса по дигитално изкуство и печели пълна „Обама стипендия“. И докато си почива от работата на компютъра,  рисува. Толкова е запалена по рисуването, че картините й вече са включени в няколко изложби, предстои нейни творби  да бъдат показани на предстоящото Биенале в Пловдив.

„Започнах да рисувам много през 2014-а, след като защитих докторантура, разказва Лолита Николова. „Рисувах, защото исках да се отделям за известно време от компютъра“, споделя тя. Като дъщеря на известния карловски художник Петър Николов, Лолита твърди, че е възпитана изцяло в традициите на реализма. Но самата тя вижда себе си по-скоро в абстрактното изкуство. Представя картините си и в  традиционната изложба в колежа, в който следва, наречена „Президенско арт шоу“. Там участват художници от целия щат Юта. „Постепенно акрилните бои започнаха да ме привличат и когато през 2019-а се върнах в Карлово, продължих да рисувам с маслени бои“, обяснява тя.

В Солт Лейк Сити тя защитава докторантура по геномика, а нейни разработки и проучвания са публикувани в известното нюйоркско списание Nova science през 2018 г .

Въпреки че се върна в Карлово след 18 години работа в САЩ и посвещава на родния си град редица инициативи, Лолита не е прекъснала връзката с Америка. Прелита над Океана два пъти годишно - пет месеца е в Карлово, седем месеца  на едно от най-популярните места за културни събития в САЩ - остров Макинак в щата Мичиган. Островът е истинско бижу сред Великите езера в Мичиган, което отвежда посетителите във викторианската епоха. От 1898 година там е забранено да се движат автомобили, придвижването става с карети и вагони, теглени от коне, или с велосипеди. В небето се реят парапланери, в езерото - лодки и туристически кораби.

„Там работя в един петзвезден исторически хотел, който е от края на 19 век“, споделя карловката. „Аз  посрещам туристите, които посещават хотела, и като историк им разказвам, въвеждам ги в обстановката. Срещам се с хиляди американци всяка година. Отидох там през 2019 година, преди да реша да си дойда, тъй като не можех да бъда сигурна, че в Карлово ще се включа и ще намеря подходяща работа“, обяснява Лолита.

„Хотелът се посещава от огромен брой хора -  има  фамилии, които, твърдят, че са постоянни посетители  от 50 години. Идват също много известни хора -  политици, актьори - те имат свои запазени стаи. В този хотел се организират викториански вечери и тогава гостите са облечени в дрехи от епохата. Организират се и вечери, посветени на „Титаник“, и всички идват като героите от филма, дори се възпроизвеждат сцени от потъването. Този хотел е известен и с това, че в него през 1974 година е сниман  популярният американски филм „Някога във времето“. Макинак Айлънд е прекрасно място, с много цветя и зеленина. От него се вижда огромен мост, който свързва двете части на сушата в северната част на Мичиган. През месец май ще отида отново за седем месеца, така ще продължа да поделям времето си между Америка и Карлово още няколко години“, споделя Лолита Николова.

Носталгия по Стара планина

През 2021 година по случай Деня на народните будители Лолита и брат й Даниел, който също е художник, дариха на комплекс „Старинно Карлово“ картини на баща им Петър Николов, един от най-добрите карловски художници. А в момента в Бухаловия хан, част от комплекса, е представена първата карловска изложба на Лолита Николова. В нея са показани абстрактни картини от Солт Лейк Сити и от Карлово.

Сред тях две са особено впечатляващи - едната представя планините около Солт Лейк Сити, а характерният им силует силно напомня силуета на Стара планина над Карлово. „Заради тази прилика преди 20 години останах там“, признава тя.  

Другата се нарича “Археология“,  също  абстрактна картина, което е рефлексия, породена от старинна къща на карловския площад със съборени през годините дувари. „Всъщност, когато минавам от там, винаги ме е впечатлявала тази къща, тя  подклажда у мен желанието да се занимавам със съвременна археология“, обяснява Лолита.

Добрите хора и цивилизацията

Още преди да замине в САЩ, Лолита Николова  организира дискусии по различни културни и обществени теми в Карлово, като кани известни български учени и културни деятели. Тя поставя въпроси и изразява позиция, която  обаче невинаги съвпада с общественото мнение. Това понякога я вкарва в необичайни, остри ситуации,  поражда дискусии. „Аз нямам лошо отношение към никого. Но ме води една огромна любов към Карлово“, признава Лолита. „И ако понякога имам критично отношение към нещо, то  е, защото ми се иска Карлово да бъде най-доброто място за живеене в света, защото градът и регионът имат огромен потенциал за развитие“, убедена е тя. Тя смята, че това, което движи цивилизацията, са добрите хора и благородните дела.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

111

111

09.01.2022 | 20:51

Нарцис с жълта книжка

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?